Mami, mă sufoc. Stinge ţigara!

Pregant-smoking-woman

Am fumat treisprezece sau paisprezece ani, din adolescenţă până pe la 30 de ani. Acum sunt nefumătoare, am renunţat la ţigări de trei ani jumătate. Chiar şi acum, uneori când simt miros de ţigară aprinsă, inspir adânc, cu poftă. Îmi amintesc perfect de ce îmi plăcea fumez, îmi amintesc şi cum după ce aşteptam pauza ore întregi, aprindeam mult dorită ţigară şi fumul îmi inundă plămânii, îmi amintesc şi de uşoara stare de ameţeală plăcută care urma.

Recunosc mi-a plăcut foarte mult fumez. Dimineaţa la cafea, în pauze la serviciu, acasă în bucătărie sau pe balcon, în weekend cu o bere în faţă. Ţigară e companionul perfect, te ajută când eşti furios, când eşti îngândurat, suferi sau când te distrezi, te ajută socializezi cu alţi fumători. Aşadar, e greu te gândeşti la un moment dat, ar trebui faci toate astea fără ţigări.

Întradevăr, nu e uşor deloc te laşi de fumat, primele zile nu faci decât te gândeşti la ţigări. Personal, am reuşit abia la a doua încercare, însă chiar şi acum uneori visez fumând, sau îmi doresc uneori aprind o ţigară. Însă după trei ani jumătate de abstinenţă, e o dorinţă ce dispare în câteva secunde. E greu da, însă devine mai uşor atunci când ai o motivaţie.

Şi ce motivaţie mai bună poţi avea decât eşti însărcinată? în ţine creşte copilul tău, pe care tu îl doreşti?

Între 15% şi 25% din femeile însărcinate fumează. Femei care provin din medii diferite, femei cu diferite nivele de educaţie, femei cu studii şi acces la informaţie sau analfabete, adolescente sau trecute de prima tinereţe, cu venituri mai mari sau mai mici, femei ce au în comun faptul sunt pe cale devină mame. Îmi imaginez măcar o dată cineva le-a spus fumatul dăunează fătului. Îmi imaginez chiar dacă nu le-a spus cineva, ele ştiu oricum.

Şi cred cele mai multe încearcă se oprească, dar nu reuşesc. Şi-atunci se sperie şi se învinovăţesc. Unele fumează pe ascuns, rusinanduse cineva le-ar putea vedea şi le-ar blama, numindu-le inconştiente. Se amăgesc patru, cinci ţigări pe zi, nu au cum dăuneze bebeluşului şi se hotărăsc nu depăşească numărul ăsta. Se ascund după faptul unii medici neprofesionişti, le liniştesc spunându-le dacă fumezi două ţigări pe zi e ca şi cum teai plimba la ora de vârf pe jos, într-un oraş aglomerat, aşa nu-i mare scofală.
Se gândesc poate şi la tatăl bebeluşului, la cum el nu are control când vine vorba de deciziile mamei legate de sănătatea copilului şi iarăşi se simt vinovate.

Departe de mine gândul de a face morală cuiva, asta cred eu simt ele, corectaţi dacă greşesc.

O mama care a fumat în timpul sarcinii, îmi povestea cum atunci când poftea o ţigară, încerca se abţină spunânduşi dacă mai aprinde una, copilul îi va muri în pântec. Se ameninţa singură, încercând se oprească, imaginânduşi cele mai îngrozitoare scenarii legate de copilul afectat de faptul ea fuma. Şi totuşi, aprindea ţigara. Şi azi, şi mâine, în fiecare zi până la naştere. Întrebată de ce nu se oprea, nu găsea un răspuns. Suferea în tăcere, dar fuma în continuare.

Ar trebui fie o alegere simplă, de la sine înţeleasă, însă de multe ori, viitoarele mame aleg fumeze chiar şi după ce testul le arată cele două liniuţe roz.

Fumul de ţigară conţine în jur de 4000 de substanţe chimice, cele mai nocive componente fiind nicotina şi monoxidul de carbon. Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon a gravidei poate conduce la decesul intrauterin al fătului sau la apariţia unor malformaţii fetale.

Nicotina scade fluxul de sânge din placentă, aşadar scade oxigenarea fătului. Astfel e afectată mecanica plămânilor cu scăderea ulterioară a frecvenţei respiratorii.

Femeile însărcinate fumătoare, îşi expun copilul la toxinele din fumul de ţigară, într-o perioada critică de dezvoltare a plămânilor acestora, funcţia pulmonară fiindu-le uneori afectată, pentru tot restul vieţii.

Fumătoarele prezintă un risc mai mare de naştere prematură. Funcţiile organelor unui copil născut prematur pot fi insuficient dezvoltate, iar copilul poate avea şi o greutate mică la naştere.

Pentru fumătoare există risc de avort spontan mai mare decât pentru nefumătoare.

Conform unor studii, copiii ai căror mame au fumat în timpul sarcinii, pot dezvolta mai frecvent ADHD (sindromul deficitului de atenţie şi hiperactivităţii), au un risc mai mare de moarte subită (de aproximativ 3 ori mai mare decât copiii născuţi din mame nefumătoare) şi dezvoltă mai frecvent afecţiuni respiratorii (cum ar fi astmul).

Risc de două ori mai mare de a dezvolta complicaţii ale sarcinii legate de placentă: dezlipire de placentă şi interpunerea placentei în calea ieşirii fătului din uter, situaţii ce pot duce la sângerări importante cantitativ, implicit punerea în pericol a vieţilor mamei şi a fătului.

Nu neg sunt copii care se nasc sănătoşi şi cu o greutate bună, în ciuda faptului mamele au fumat pe parcursul sarcinii. Însă există şi situaţii în care complicaţiile au apărut şi sarcinile s-au oprit din evoluţie sau copiii au rămas cu probleme respiratorii pentru tot restul vieţii.

Vrei şi eşti pregătită îţi asumi riscul ăsta?

Încearcă gândeşti atunci când fumezi, nu doar tu o faci. Copilul tău fumează odată cu tine. Rolul nostru e -i protejăm, le oferim un start curat.

Încearcă ceri ajutor fără ţi fie teamă de critici, asumăţi statutul de fumătoare şi cere ajutor. Du-te la medic, e în măsură te îndrume.

Se pune multă presiune pe mamele care fumează şi în schimb nu se face nimic pentru a le veni în ajutor atunci când încearcă renunţe la ţigări, nu cred la noi există vreun program de informare şi susţinere dedicat lor.

Dacă şi soţul tău fumează, roagă-l renunţe împreună cu tine.

Încearcă conştientizezi pe îndelete consecinţele pe care le are fumatul asupra bebeluşului tău.

Imagineazăţi cum arată copilul tău. are mâini, urechi, sprâncene şi tot ce îi mai trebuie ca fie perfect. Închide ochii şi vizualizează-l. E acolo, creşte în tine, o fiinţă perfectă, ruptă din carnea ta. Ajut-o se dezvolte frumos, stinge ţigara!

Acum!

Credit foto: www.tobaccocampaign.com

 “Dosar de Mama” e si pe Facebook 🙂

One thought on “Mami, mă sufoc. Stinge ţigara!

  1. Pingback: Sriracha, my love! | Dosar de Mamă

Leave a Reply