Servicii telefonice pentru urgente pediatrice

huge.15.78658

La Peditel am sunat atunci când Iris a făcut febră 4 nopți și 3 zile, înainte de erupția Roseola Infantum, însă încă atunci nu știam asta e cauza fierbințelii. Pe copilă o văzuse deja un pediatru, îi administram un sirop prescris de acesta, febra sărise de 39.2 și nu scădea cu împachetări, era noapte și nu știam dacă peste acel sirop pot interveni cu un antitermic.

Așa i-am sunat, am format 1791. La două noaptea mi-a răspuns o doamnă doctor. Calmă, nu m-a întrerupt până nu am terminat de expus problema pentru care sunasem. A întrebat ce vârstă are copila, câte kilograme, de câte ori i-am administrat siropul prescris și la ce ore, a dorit știe care e starea ei generală, dacă a mai avut febră în trecut, ce a constatat pediatrul la consultul pe care îl menționasem. Apoi mi-a confirmat îi pot administra antitermicul.

Am încheiat convorbirea mai calmă, știind am vorbit cu un medic care a înțeles exact situația pe care i-am expus-o și mai liniștită pentru primisem un răspuns la întrebarea mea.

Peditel este un serviciu de urgență și sfat medical pediatric prin telefon, non stop. Adică la orice ora sunați, răspunde un medic sau o persoană cu pregătire medicală în urgențe pediatrice. Pot fi apelați prin formarea numărului scurt 1791, un număr cu tarif standard, fără suprataxă.

La Toxapel am apelat în urmă cu câteva zile când în explorările ei, Iris a reușit deschidă o cutie cu cremă de ghete și și-a întins-o pe mâini. Din fericire am văzut imediat, am luat-o pe sus ca -i spăl mâinile, însă în drum spre baie a reușit și lingă un vârf de deget. Am verificat imediat eticheta cremei de ghete și deși n-am citit niciun ingredient periculos în compoziție, pe principiul “better safe than sorry” , am sunat la Toxapel.
Și aici a răspuns o doamnă doctor, care a dorit știe vârsta copilei, ce substanță a ingerat, în ce cantitate și cu câtă vreme în urmă. Mi-a confirmat crema de ghete nu e toxică și a încheiat convorbirea cu “data viitoare rog fiți mai atentă”. Am apreciat și am meritat-o, da, voi fi mai atentă.

Toxapel este un serviciu telefonic de urgență destinat informării populației asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat, până la sosirea ambulanței sau până la prezentarea la spital. Numerele de telefon la care pot fi apelați medicii voluntari Toxapel sunt: 021-210-62-82 sau 021-210-61-83

La sfârșitul convorbirii telefonice, medicii va vor cere următoarele informații: numele dumneavoastră și al copilului, adresa și numărul de telefon de la care sunați.

Credit ilustrație: www.illustrationsource.com

P.S. “Dosar de Mama” e și pe Facebook 🙂

Leave a Reply