Servicii telefonice pentru urgente pediatrice

huge.15.78658

La Peditel am sunat atunci cand Iris a facut febra 4 nopti si 3 zile, inainte de eruptia Roseola Infantum, insa inca atunci nu stiam ca asta e cauza fierbintelii. Pe copila o vazuse deja un pediatru, ii administram un sirop prescris de acesta, febra sarise de 39.2 si nu scadea cu impachetari, era noapte si nu stiam daca peste acel sirop pot interveni cu un antitermic.

Asa ca i-am sunat, am format 1791. La doua noaptea mi-a raspuns o doamna doctor. Calma, nu m-a intrerupt pana nu am terminat de expus problema pentru care sunasem. A intrebat ce varsta are copila, cate kilograme, de cate ori i-am administrat siropul prescris si la ce ore,a dorit sa stie care e starea ei generala, daca a mai avut febra in trecut, ce a constatat pediatrul la consultul pe care il mentionasem. Apoi mi-a confirmat ca ii pot administra antitermicul.

Am incheiat convorbirea mai calma, stiind ca am vorbit cu un medic care a inteles exact situatia pe care i-am expus-o si mai linistita pentru ca primisem un raspuns la intrebarea mea.

Peditel este un serviciu de urgenta si sfat medical pediatric prin telefon, non stop. Adica la orice ora sunati, va raspunde un medic sau o persoana cu pregatire medicala in urgente pediatrice. Pot fi apleati prin formarea numărului scurt 1791, un număr cu tarif standard, fără suprataxă.

La Toxapel am apelat in urma cu cateva zile cand in explorarile ei, Iris a reusit sa deschida o cutie cu crema de ghete si si-a intins-o pe maini. Din fericire am vazut imediat, am luat-o pe sus ca sa-i spal mainile, insa in drum spre baie a reusit sa-si linga un varf de deget. Am verificat imediat eticheta cremei de ghete si desi n-am citit niciun ingredient periculos in compozitie, pe principiul “better safe than sorry” , am sunat la Toxapel.
Si aici a raspuns o doamna doctor, care a dorit sa stie varsta copilei, ce substanta a ingerat, in ce cantitate si cu cata vreme in urma. Mi-a confirmat ca crema de ghete nu e toxica si a incheiat convorbirea cu “data viitoare va rog sa fiti mai atenta”. Am apreciat si am meritat-o, da, voi fi mai atenta.

Toxapel este un serviciu telefonic de urgență destinat informării populației asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat, până la sosirea ambulantei sau pană la prezentarea la spital. Numerele de telefon la care pot fi apelati medicii voluntari Toxapel sunt: 021-210-62-82 sau 021-210-61-83

La sfarsitul convorbirii telefonice, medicii va vor cere urmatoarele informatii: numele dumneavoastra si al copilului, adresa si numarul de telefon de la care sunati.

Credit ilustratie: www.illustrationsource.com

P.S. “Dosar de Mama” e si pe Facebook 🙂

Leave a Reply