Unul dintre cele mai faine mirosuri e cel de turtă dulce care se coace în cuptor. Aroma scorțișoarei care învăluie toată casa, îmi îndulcește ziua, oricât de amar ar fi început ea. Iar scorțișoara asta combinată și cu alte condimente miroase fantastic de bine.
Iris e iar bolnavă, iar tușește, iar are muci, așa că stă acasă. De dimineață a fost mofturoasă și nu i-am intrat nicicum în voie. N-a vrut să mănânce nimic, nici măcar clătitele cu banane pe care nu le refuză niciodată. Când am văzut că nici măcar astea nu-s pe placul ei, m-am gândit să încerc the next best thing. Adică turtă dulce. Adevărul e că atunci când am hotărât să fac turta, nu m-am gândit doar la Iris, ci și la mine. Pentru că pot mânca și singură un castron întreg, atât de bună și de moale iese.
Am înghesuit într-un castron 400 grame de făină, pe care am colorat-o cu aproximativ două lingurițe de scorțișoară, un vârf de linguriță de cuișoare (pe care le-am zdrobit în mojar), jumătate de linguriță de nucșoară și o bucățică de ghimbir proaspăt rasă. Desigur că dacă va hotărâți să încercați rețeta, puteți drămui condimentele după gustul vostru. Am amestecat puțin, cât să se îmbine aromele și să inspir mirosul ăla nemaipomenit, apoi am adăugat o linguriță de bicarbonat de sodiu și puțină sare.
La petrecerea din castron au mai fost invitate două ouă, 150 de grame de unt moale, coaja rasă de la o mandarină împreună cu scucul ei stors și o linguriță cu esență de vanilie. Apoi am pus trei linguri cu miere. Voi puteți pune mai puțin daca vreți, însă cu trei, ies perfect.
De aici i-am predat ștafeta lui Iris care a amestecat compoziția până s-a plictisit, apoi am frământat-o eu cu mâinile încă puțin, nu prea mult însă. În faza asta e posibil să mai fie nevoie de puțină făină, aluatul nu are voie să curgă.
Am decupat turtele cu formă de inimioară și le-am băgat la cuptorul preancalzit, la 180 grade, unde s-au perpelit vreo doisprezece minute. A mâncat Iris direct câteva bucăți, așa că pot consideră misiunea ca fiind îndeplinită.
Încercati și voi turta dulce cu miere!
“Dosar de Mamă” e și pe Facebook
Pfuai, trebuie sa incerc si au anul asta! Mersi.
LikeLike
Musai 🙂
La Craciun vreau sa fac dezmat, adica sa-i fac si niste glazura 😀
LikeLike
Iubesc turta dulce. Postarea aceasta mi-a adus aminte de copilărie.
LikeLike
Atunci trebuie sa incerci reteta 😀
Sa-ti umpli bucataria cu mirosul ala 🙂
LikeLike