Turtă dulce cu miere

DSC_0171Unul dintre cele mai faine mirosuri e cel de turtă dulce care se coace în cuptor. Aroma scorțișoarei care învăluie toată casa, îmi îndulcește ziua, oricât de amar ar fi început ea. Iar scorțișoara asta combinată și cu alte condimente miroase fantastic de bine.

DSC_0153Iris e iar bolnavă, iar tușește, iar are muci, așa stă acasă. De dimineață a fost mofturoasă și nu i-am intrat nicicum în voie. N-a vrut mănânce nimic, nici măcar clătitele cu banane pe care nu le refuză niciodată. Când am văzut nici măcar astea nu-s pe placul ei, m-am gândit încerc the next best thing.  Adică turtă dulce. Adevărul e atunci când am hotărât fac turta, nu m-am gândit doar la Iris, ci și la mine. Pentru pot mânca și singură un castron întreg, atât de bună și de moale iese.

DSC_0156
Am înghesuit într-un castron 400 grame de făină, pe care am colorat-o cu aproximativ două lingurițe de scorțișoară, un vârf de linguriță de cuișoare (pe care le-am zdrobit în mojar), jumătate de linguriță de nucșoară și o bucățică de ghimbir proaspăt rasă.  Desigur dacă va hotărâți încercați rețeta, puteți drămui condimentele după gustul vostru. Am amestecat puțin, cât se îmbine aromele și inspir mirosul ăla nemaipomenit, apoi am adăugat o linguriță de bicarbonat de sodiu și puțină sare.

DSC_0162
La petrecerea din castron au mai fost invitate două ouă, 150 de grame de unt moale, coaja rasă de la o mandarină   împreună cu scucul ei  stors și o linguriță cu esență de vanilie. Apoi am pus trei linguri cu miere. Voi puteți pune mai puțin daca vreți, însă cu trei, ies perfect.

De aici i-am predat ștafeta lui Iris care a amestecat compoziția până s-a plictisit, apoi am frământat-o eu cu mâinile încă puțin, nu prea mult  însă. În faza asta e posibil mai fie nevoie de puțină făină, aluatul nu are voie curgă.

DSC_0168Am decupat turtele cu formă de inimioară și le-am băgat la cuptorul preancalzit, la 180 grade, unde s-au perpelit vreo doisprezece minute. A mâncat Iris direct câteva bucăți, așa pot consideră  misiunea ca fiind îndeplinită.

DSC_0181

Încercati și voi turta dulce cu miere!
“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

4 thoughts on “Turtă dulce cu miere

Leave a Reply