Tu eşti o mamă bună!

IMG_0955

Poate că nu ţi-a spus nimeni demult. Poate că ai uitat câte faci într-o singură zi şi la câte ai renunţat de când eşti mamă. Poate crezi că nimeni din jur nu vede ce treaba bună faci. Poate că nici tu nu ştii că eşti. Dar eşti, tu eşti o mama bună!

Pentru că atunci când au nevoie de alinare, copiii la tine vin. Tu le ştergi lacrimile şi nasurile, tot tu te ţii de cuvânt atunci când le spui că totul va fi bine.

Pentru că întotdeauna pui nevoile lor mai presus de ale tale. Ei mănâncă primii, ei fac baie primii, ei merg la culcare primii.

Pentru că pupicii tăi magici vindecă vânătăi, zgârieturi şi julituri, iar confortul braţelor tale readuce mereu zâmbetul, chiar şi pe chipul celui mai trist copil. Ai visat vreodată că simpla ta mângâiere poate face asemenea minuni?

Pentru că ştii să spui “nu” când copiii îţi cer lucruri care pot fi periculoase pentru ei sau când se pun în situaţii nesigure. Tu ştii că e necesar să impui şi limite, şi că acel “nu” este de multe ori cea mai mare dovadă de dragoste pe care le-o poţi arăta.

Pentru că deşi îţi e teamă şi te îngrijorezi tot timpul, mergi înainte oricum.

Pentru că îţi iubeşti copilul necondiţionat, pentru ce reprezintă el, pentru unicitatea lui, nu pentru ce ţi-ai dori tu ca el să fie. Îl iubeşti chiar şi atunci când te scoate din minţi, când urlă, când nu-i pasă că te răneşte, când e nepoliticos sau răutăcios. Îl iubeşti în egală măsură şi nu-ţi condiţionezi iubirea niciodată.

Pentru că le permiţi copiilor tăi să greşească , apoi îi ajuţi să înveţe din greşelile lor. Pentru că înţelegi că nu sunt perfecţi, aşa cum nici tu la rândul tău, nu eşti perfectă.

Pentru că îţi găseşti mereu timp pe care să-l petreci cu copilul. Chiar dacă alegi să stai acasă sau să te întorci la serviciu, întotdeauna ai şi timp pe care îl dedici doar copilului, ca el să ştie sigur că îţi place să te joci cu el, să fiţi împreună.

Pentru că înţelegi că uneori faci greşeli dar ştii că ele nu te definesc pe tine ca mamă. Pentru că uneori trebuie să iei lucrurile aşa cum vin şi că încerci te descurci cât mai bine cu ce primeşti.

Pentru că oricât de tare te-ai enerva sau ţi-ai pierde răbdare, nu îl loveşti sau bruschezi niciodată.

Pentru că îţi respecţi copilul aşa cum respecţi un adult. Pentru că îi permiţi să aibă propriile preferinţe. Care poate uneori n-o să-ţi placă prea tare. Însă ştii cât de important e pentru dezvoltarea sa să-l laşi să îşi formeze propriile opinii.

Pentru că nu îţi e teamă sau ruşine să îi arăţi sau să îi spui că îl iubeşti. Pentru că un copil care ştie şi simte că e iubit, va creşte frumos şi încrezător în propriile forţe.

Pentru că îl ţii în braţe , îl priveşti admirativ cu gura căscată şi nu-ţi vine să crezi ce minune ai ştiut tu să creezi.

Pentru că atunci când îi ieşeau dinţii sau avea colici şi plângea în fiecare noapte, deşi ai fi dat orice pentru zece minute de somn, îl ţineai în braţe, legănai, mângâiai, şi îi şopteai cuvinte liniştitoare, ore în şir.

Nu te mai îndoi de tine, dar atunci când totuşi cazi în capcana asta, aminteşte-ţi că tu eşti cea mai importantă persoană din viaţa copiilor tăi. Iar ei nu au nevoie că tu să fii perfectă. Au nevoie doar de prezenţa şi dragostea ta.

Iubeşte-te, dragă mama. Iubeşte-te şi pe tine, aşa cum îţi iubeşti copiii.
Pentru că tu eşti o mama bună!

“Dosar de Mamă” e şi pe Facebook

3 thoughts on “Tu eşti o mamă bună!

  1. Mereu îmi e drag să te citesc, draga mămică! Spui lucrurile exact cum le simt si eu si cum le-as scrie dacă as avea timp…. Se simte din primele cuvinte cât de mult îți iubești copilul, familia si viața! Te admir, te prețuiesc si te citesc! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.