O clipă pentru ele

Una dintre cele mai dificile situații în care se trezește o femeie după ce devine mamă, este aceea în care nu mai e singură niciodată. Sigur că poetic și ca la revistă e să spunem că nici nu ne mai dorim vreodată asta, că nu vrem decât să stam cu copilul tot timpul, să-l protejăm și să-l mângâiem până când pleacă din cuib.

În realitate, multe dintre noi tânjim cu disperare după o gură de aer. Căci o clipă pentru sine, singură, e oxigen pentru cele mai multe mame. O plimbare, o cafea în oraș cu prietenele, o baie, o carte, un film, orice care să nu fie făcut doar după ce adorm copiii, cu prețul unor câteva ore de somn sacrificate.

Timpul ăsta e regenerare pentru mame. E necesar. Important. Pentru că de obicei se dedică familiei și se lasă mereu pe ele deoparte, deși lumii nu-i place să le audă zicând asta, ba chiar le condamnă dacă o fac. O să le acuze că se plâng, și aparent așa ceva nu se face.

Însă, vai, nu toate au norocul sau șansa să primească timpul ăsta. Nu toate au familie care să le ajute cu copiii, nici un sat al lor, nici soț, nici vecini sau prietene, nici bani pentru bone. Nu trăim toate la fel, nu avem aceleași resurse, ce surpriză.

Iar dacă mamele acestea o să arunce un ochi pe internet sau la TV, o să citească și o să audă că numai dacă nu vor nu reușesc să găsească niște timp pentru ele, ce naiba. Că nu vor ele suficient de tare, dacă nu reușesc. Că femeile n-ar trebui să fie doar mame, să nu renunțe la ele așa cu una, cu două. Să pună și ele un fard pe ochi, o rochiță și să iasă în lume, găsesc ele pe cineva să le ia copiii câteva ore. Cumva, e imposibil de crezut că există mame care nu au soluții. Hai mă, că se dau ele rănite, ce naiba, fac pe mamele eroine.

Sau mai sunt situațiile în care nevoia mamelor de a petrece timp fără copii este percepută ca fiind aproape vulgară. Cum să nu vrea să stea cu copiii non-stop? Ce fel de mamă mai e și asta? Doamne ferește, săracii copilașii ei! Oricum ai da-o nu e bine.

Ia haideți mai bine să ne scoatem puțin capurile din bulele în care ne învârtim și să ne uităm în jur. Am putea descoperi că nu trăim cu toții la fel. Iar dacă nu avem cu ce ajuta o mamă care se zbate cu atâtea responsabilități, atunci măcar să ne ținem gurile și să ne vedem de treburile noastre.

Dosar de Mamă e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.