Ancore

Deși trecem printr-o perioadă mai complicată, chiar condimentată binișor cu griji și incertitudini, cumva (sau poate tocmai de aceea) am început să caut cu sete momentele din zi care să-mi țină capul la suprafață.

Nu-s greu de găsit, dar atunci când toate merg strună, nu le observ mereu, pentru că nu am nevoie de ele ca de aer. Și rău fac în momentele alea. Dar acum, în perioada asta, ne trebuie mult aer, așa că inhalăm  cu nesaț fiecare moment bun.

Aseară, de exemplu, la ora la care ar fi trebuit demult să doarmă, copiii făcuseră semi-întuneric în cameră și se alergau la lumina unei veioze făcute de Iris la atelierul de creație. Din când în când M îi speria cu un râs “malefic” care îi făcea pe amândoi să chirăie, chipurile înspăimântați, să se împiedice și să cadă claie peste grămadă, în încercarea de a scăpa de el. I-am lăsat până n-au mai putut alerga. Stăteam lângă M pe canapea, ferindu-ne amândoi picioarele de puradeii alergători și zâmbeam ca doi tembeli.

Sau azi, când eu pregăteam prânzul, iar M stătea pe covor cu copiii, încercând să strângă ce împrăștiaseră ei pe-acolo. Mirosea a salată și a usturoi, Carol servea pe toată lumea cu niște cafea imaginară, despre care toți ziceam că e mmm, delicioasă, după ce o gustam. Apoi amândoi copiii îmbulzindu-se la fereastră să vadă betoniera care trecea pe stradă de parcă ar fi fost Moș Crăciun. Bucuria lui Iris când reușește să citească cuvinte mai dificile. Felul în care sărbătorește Carol aplaudându-se când învață un cuvânt nou.

M adunând jucăriile în fiecare seară fără să-i mai pună pe copii să facă asta, ca ei să se mai poată juca încă cinci minute în plus. Cum stăm toți adunați în bucătărie ronțăind cu poftă pâinicile fierbinți cu usturoi, unt și pătrunjel. Când vine Iris de la școală, dă buzna pe ușă și zice cu veselia lumii în glas: bună, mama. Când stau întinsă între ei doi adormiți.

Le las notate aici, ca să țin minte că și atunci când îmi pare că plutesc pe o barcă aflată în derivă, mereu am de fapt la îndemână ancore. Mereu am, să nu uit asta!

Dosar de Mamă e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.