Cum întărim imunitatea copiilor acasă la noi

Pe lângă virusul ăsta nenorocit care ne-a întors viețile pe dos din primăvară încoace, mai există așa cum știm cu toții, o sumedenie de alte virusuri care devin active odată cu venirea toamnei. Adică de-acum încolo. Din această cauză, părinții, mai ales cei care au copii în colectivități, au mai tot timpul de furcă cu răcelile celor mici în sezonul rece.

Să ne înțelegem, de viroze nu scapă nimeni, toți copiii fac câteva episoade pe an, ar fi nerealist să ne imaginăm că putem face ceva anume ca cei mici să scape fără nici una.

Putem doar să îi ajutăm să treacă mai ușor prin ele.

Pentru că am fost întrebată ce folosesc ca să întăresc imunitatea copiilor, o să vă spun că nu am folosit în acest sens nimic, niciodată. Nici un sirop minune, nici o tinctură naturistă, nici lingurițe de miere pe stomacul gol sau mai știu eu ce altceva. Facem doar următoarele lucruri de bun simț:

📌 Ne spălăm des pe mâini. Odată ce a deprins obiceiul, Iris se spală pe mâini singură, fără să fie nevoie să-i amintim noi mereu.

📌 Stăm mult pe afară, indiferent de anotimp. Copiii se joacă mult în curte, în iarbă, în praf, în noroi, cu gâze, cu pietricele, cu nisip. Nu mi-am făcut niciodată probleme pentru hainele murdare, la sfârșit le spălăm și gata.

📌 Iris face sport. Are trei antrenamente pe săptămână, unde face multă mișcare.

📌 Le dau vitamina C și D copiilor în sezonul rece. Zmeu primește vitamina D și în restul anului.

📌 Evităm aglomerația. Nu ne îmbulzim în magazine, iar atunci când mergem la medic, așteptăm afară până ne vine rândul chiar dacă e frig.

📌 Mă asigur că cei mici mănâncă zilnic legume și fructe proaspete. Respectăm orele de masă și mâncăm 99,8% din timp mâncare gătită de noi.

📌 Copiii sunt în pat cel mai târziu la ora nouă. Dar de cele mai multe ori la opt jumătate. Zmeu nu sare niciodată peste somnul de prânz, iar pe acesta îl doarme doar afară, în cărucior, deja din luna martie. Când va fi prea frig afară o să îl bag la somn în casă, deocamdată însă poate sta foarte bine în continuare la aer.

📌 Petrecem mult timp cu copiii. Da, cred că asta ajută la consolidarea unui sistem imunitar puternic.

📌 Copiii noștri sunt vaccinați. Chiar dacă e un subiect controversat, n-o să fac niciodată un secret din asta. Pentru că eu cred în cercetare, știință și în evoluția medicinei.

Copiii noștri nu răcesc mai mult sau mai puțin decât alții, iar eu sunt conștientă că nu se poate să nu se îmbolnăvească deloc. Deși atunci când Iris era mică și se îmbolnăvea eu simțeam că mă sufocam de îngrijorare, am învățat de-a lungul vremii să gestionez cu mai mult calm situațiile de genul ăsta. Le iau așa cum vin și sunt întotdeauna recunoscătoare că sunt doar niște răceli și nu ceva mai grav.

În rest, sănătoși să fim și noi, dar și voi, cu speranța că vom trece cât mai ușor cu toții și peste acest sezon al virozelor.

Dosar de Mamă e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.