Bătrânul și fetița

La începutul pandemiei când încă habar n-aveam ce ne aștepta, am realizat la un moment dat că avem un vecin nou. Iris l-a cunoscut prima, am mai scris despre asta aici și atunci. Vecinul nostru era un domn distins, în vârstă, foarte simpatic, cu care familia noastră a dezvoltat o relație frumoasă de prietenie.

Ne vedeam seara când eu udam gazonul, iar el plantele de la marginea gardului, sau în izolare ne privea de la distanță când Iris se plimba cu trotineta prin fața casei, iar Zmeu abia învăța să meargă.

Povesteam chestii obișnuite de vecini, mă suna uneori să ieșim la colț ca să-i dea lui Iris ceva dulce sau ca să-i scot o așchie din deget. Eu îi duceam clătite sau pandișpan atunci când făceam, iar el mă suna după ce le mânca și îmi lăuda priceperea în bucătărie. A încurajat-o mult pe Iris înainte să înceapă școala, ca un bunic bun. A asigurat-o că va fi cea mai bună, cea mai inteligentă, cea mai frumoasă și cea mai descurcăreață dintre toți. În schimb Iris îi desena tot timpul câte ceva. Ba pe el udând iarba, ba pe frate-su, ba floricele sau curcubeie. Un fel de bunic de împrumut, mai ales că cei mici nu și-au văzut bunicii de la Ciuc deja de un an.

Astăzi vecinul nostru a plecat. Poate că ne vom vedea din nou la primăvară, dacă nu se schimbă nimic până atunci. Dimineață ne-am luat cu părere de rău rămas bun, bucuroși totuși că am avut ocazia să ne cunoaștem.

Când trecuse deja de miezul zilei și avusese timp să judece ultimele întâmplări, Iris mi-a zis:

– Îmi pare foarte rău că a plecat domnul R. O să-mi fie foarte dor de el.

– Știu, puiule. Și mie o să-mi fie, cred că și lui de noi.

– Până acum am crezut că îmi place de el pentru că îmi dădea mereu ceva dulce, dar acum că a plecat, îmi dau seama că de fapt îmi place de el mai tare decât bomboanele pe care le primeam. Nu știu de ce abia acum înțeleg asta. Sau că o fetiță de șase ani chiar poate să se împrietenească cu un bătrân. Să fie prieteni amândoi.

Mulțumim, domnule R pentru lecția asta și sperăm să ne revedem cu bine la primăvară!

Dosar de Mamă e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.