Dragă Iris, astăzi împlinești șase ani!

A fost un an greu pentru tine. Să fii soră mai mare nu e chiar floare la ureche, trebuie să recunoaștem. Oamenii mari au acum așteptări noi de la tine, unele pe care nu le aveau înainte. Deodată te-ai trezit că ești copilul “mai mare” și acum trebuie să fii mai înțelegătoare, mai răbdătoare, să îți împarți părinții, ba chiar și jucăriile cu fratele tău.

Nu mai poți face nimic fără ca el să nu te deranjeze, se bagă mereu peste tine, trebuie să fii un exemplu bun și n-ai voie gustări decât atunci când doarme el. Iar părinții nu te lasă să alergi cu el în brațe, nici să-l învârți până vomită, ba nici măcar nu poți să-l pocnești când te trage de păr. Că e mai mic, zice toată lumea, te-ai săturat să tot auzi asta. E greu să fii soră mai mare, puiule, știu.

Pe lângă asta, pandemia ne ține aproape de casă deja de jumătate de an. N-ai mai fost într-un loc de joacă de luni întregi, ți-ai petrecut primăvara cu gărgărițele, iar vara asta te-ai jucat doar cu câțiva copii. Nu te-ai mai dus nici la antrenamente, nu ți-ai văzut anul ăsta bunicii și nici verișoarele. Ai purtat masca de câte ori a fost nevoie. N-ai fost în vacanță nicăieri. Ai terminat grupa mare brusc, fără să înțelegi prea bine că chiar dacă nu e drept, nu te mai poți întoarce la grădiniță să-ți vezi colegii de la care n-ai apucat să-ți iei rămas bun.

Tu ești eroul meu în pandemie. Tu, doar un copil, ai dat dovadă de înțelepciune și înțelegere, peste așteptări.

În curând începi școala și ai emoții mari. N-ai vrea să mergi, nu știi ce te așteaptă acolo, orice e nou încă te sperie.

Ești la fel de prietenoasă ca întotdeauna și acum la șase ani. Îți faci prieteni mai ușor decât orice altă persoană pe care o cunosc.

Pe cei care îți sunt dragi îi îmbrățișezi mereu, le faci complimente și declarații de dragoste. Nu-ți uiți prietenii, chiar dacă a trecut multă vreme de când nu v-ați mai văzut.

Vorbești incredibil de mult. Foarte mult. Tot timpul.

Persoana ta favorită e Zmeu.

Ești un munte de energie. Țopăi, alergi, te cațeri, te târâi, faci tumbe, ești mereu într-o continuă mișcare. În timp ce vorbești, desigur. Că e mereu ceva de spus.

Începi încet să te desprinzi de mine. Simt cum încerci ușor marea cu degetul, să vezi dacă frige sau nu. Sper să am înțelepciunea să te las să te desprinzi, atunci când va veni vremea.

Ești frumoasă. Cea mai frumoasă fetiță pe care o cunosc. Ochii tăi sunt acum verzi, cu o nuanță deschisă nemaipomenit de frumoasă.

Te-am tuns pentru prima dată. Eu, acasă. Cu ocazia asta s-au dus cârlionții tăi de copil mic. Ești tot blonduță și îți place să ai părul desfăcut. Dacă îl răsfiră vântul îți place și mai tare.

Ai învățat să împarți, în sfârșit.

Ești protectoare cu cei mai mici decât tine, iar ei te plac aproape mereu.

Nu îți mai plac chiar atât de tare prințesele (aleluia!), acum ești pasionată de dinozauri și spațiu.

Vrei să te faci astronaut.

Îți plac foarte tare balenele și cântecul lor.

Îți place să desenezi și ai făcut progrese vizibile în ultimele luni.

Jucăria ta preferată sunt eu.

Nu îți plac etichetele, e obligatoriu să le tăiem de pe toate hainele.

Ești mai înaltă decât majoritatea copiilor de vârsta ta.

Ai în continuare un simț al umorului special.

Ești empatică și iubitoare.

Îți plac fursecurile cu scorțișoară și biscuiții mei cu brânză. Încă adori înghețata.

Ești inteligentă. Lângă tine nu există plictiseală. Ai o imaginație fantastică.

Ai cel puțin o julitură și o vânătaie, în orice anotimp. Și unghiile aproape mereu negre, de la cât scurmi peste tot, indiferent cât de scurte ți le-aș tăia.

Îți plac clătitele cu banane și terciul de ovăz cu zmeură.

Cele mai bune ouă prăjite ți le face tata.

Ai primit prima ta bicicletă. Roz.

Ai învățat să mergi pe trotineta cu două roți.

Fructul tău preferat e zmeura. Ba nu, pepenele roșu. Ba nu, pepenele galben.

Mi-ai cerut ca în dimineața zilei tale de naștere, să fac o reverență când cobori scările, ca să te simți specială. Așadar, toate plecăciunile, Majestate Iris! Te iubesc așa cum cuvintele nu pot descrie! La mulți ani, copilă zăpăcită!

Dosar de Mamă e și pe Facebook

Leave a Reply