Zmeu halește

Nu mă întrebați când a trecut timpul, că nu știu nici eu. Cert e că ficiorul a împlinit șase luni, așa că la noi acasă s-a dat startul diversificării.

Fără pregătiri prealabile, fără meniuri prestabilite, ba chiar și castronul i l-am cumpărat abia în prima zi când a mâncat solide. Bavețici abia după vreo săptămână. Fără stres, cum s-ar zice.

Mi-aduc aminte și acum cât m-am documentat înainte să încep diversificarea cu Iris. Câte bloguri, articole, cărți dedicate subiectului am citit. Ba am fost și la pediatru să-mi dea listă cu ce alimente avea voie, în ce ordine, câte lingurițe, de câte ori pe zi, dacă să încep cu legume sau cu fructe, când să-i dau iaurt, de care carne, să-i dau doar produse bio sau nu. Văleu!

Stresată fiind, evident că am agitat-o și pe ea, mai că nu plângeam când refuza mâncarea, eram sigură că am greșit eu ceva, că la naiba, n-o să reușesc să hrănesc copila niciodată, n-o să se dezvolte, aoleu și vai de mine, ce mă fac.

Acum, privind în urmă, îmi dau ochii peste cap și zic: huoooo, femeie, stai nițel potolită, stai că prea iei lucrurile în serios.

S-o luăm ușurel de data asta, carevasăzică. Mâncatul e o plăcere, sau mă rog, așa ar trebui să fie. Chiar și pentru bebeluși, sau mai ales pentru ei, având în vedere că abia fac cunoștință cu alimentele.

Bebelușului trebuie să-i placă să se hrănească sau să fie hrănit. Să nu-l zăpăcească nimeni de cap, să nu insiste nimeni să-i vâre cu tot dinadinsul lingurița în gură când el nu vrea să mănânce.

La Iris am urmat cu strictețe instrucțiunile pediatrului. Am introdus câte un singur aliment pe zi, același timp de trei zile. Ca să urmărim dacă are copilul alergie, zicea medicul. A durat o veșnicie să-i introduc toate alimentele în felul ăsta. Plus că nu puteam zice că mânca tocmai diversificat. Legume în prima lună, fructe abia de la șapte luni, fără carne de porc și fasole până la cel puțin un an, ați prins voi ideea.

Așadar, beneficiind de experiența mea anterioară, Zmeu se poate declara norocos. Singurele restricții pe care am de gând să le păstrez vor fi la zahăr, sare și miere. În rest, va mânca de toate.

Astfel că ficiorul a mâncat până acum piure de morcov cu păstârnac și ulei de măsline, sfeclă cu ardei copt și unt, conopidă cu cartof alb, orez cu cartof dulce, fasole verde cu usturoi, iaurt, brânză dulce de vacă, banane, mango, mere, pere, piersici, prune, ficat de cocoș. Parcă atât, dar toate astea în aproximativ două săptămâni. Îi pregătesc un piure pentru două zile, nu doar pentru una, și n-am folosit nici o oala fancy pentru gătit, deși am pe undeva un multicooker cu funcție de aburit.

Zmeu mănâncă binișor, cu veselie, cu plăcere. Nu număr lingurițele, nu mă stresez dacă într-una din zile nu mănâncă deloc, nu-i caut în scutec, o cam ard pe relaxare, cum ar veni.

Nu cumpăr doar legume bio, nici nu am făcut fixație pe o singură marcă de iaurt, de exemplu, nu mai am blocaje de genul ăsta. Carnea de pui o avem de la țară, peștele de asemenea, vită, curcan și porc vom cumpăra ca tot omul de la magazin.

Take it easy, asta i-aș zice cui se pregătește de diversificare. Mâncatul trebuie să fie o plăcere pentru copil, nicidecum o sursă de stres.

Dosar de Mama e si pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.