Cum îți poți ajuta soția însărcinată

art-3824668_960_720

Felicitări! Așadar vei deveni tătic. Poate pentru prima oară, sau poate ești deja tată și știi cu ce se mănâncă treaba asta.

Indiferent ești la primul, al doilea, sau chiar la al treilea copil, cu siguranță ești emoționat. Pe bună dreptate, căci un copil aduce cu el o sumedenie de emoții. Iar tu poți te trezești cu totul copleșit de noua ta situație. Un copil înseamnă bucurie, fericire și împlinire, însă și o responsabilitate uriașă, una pe care o s-o ai pentru tot restul vieții tale. Responsabilitate pe care acum, pe măsură ce burta soției tale se rotunjește, o resimți din plin, știu.
Îmi imaginez ești puțin speriat, chiar îngrijorat. Te întrebi dacă vei fi un tată bun, dacă vei putea susține financiar familia acum mărită, dacă vei avea răbdare și înțelepciune educi un copil. E în regulă, știi! Toți deopotrivă ne punem întrebările astea, și mamele, și tații.
Contribuția ta biologică la facerea acestui copil, s-a sfârșit, întradevăr, însă asta nu înseamnă nu mai ai nici un rol de îndeplinit pe perioada sarcinii. Din contră! Viitoarea mamă are foarte mare nevoie de tine acum. Nu lăsa teama și îngrijorarea te îndepărteze. Încearcă nu fugi! Burta nu mușcă, promit. Soția ta va fi însărcinată câteva luni, care, crede-, trec foarte repede. Nu vrei pierzi asta, zău!
Peste ani, o ți aduci aminte cu drag de loviturile mici din burtă, de rotunjimea perfectă a soției, de miracolul pe care natura îl desăvârșește acolo, în interiorul ei. E copilul tău, carne din carnea ta, sânge din sângele tău. Fii acolo, fii prezent când crește în burta mamei lui, stabilește legătura aceea specială între voi, încă înainte vină pe lume. Bucurăte de tot ce îți oferă universul acum și nu uita ești cel mai norocos bărbat din lume!
În perioada asta, îți poți ajuta soția foarte mult. Poate ea nu-ți cere asta, însă sigur va aprecia implicarea ta. Și ea se îngrijorează, și în mintea ei se perindă tot felul de gânduri. Stai lângă ea și asigur-o veți fi bine, liniștește-o, iubește-o!

  • Încearcă mergi cu ea la toate controalele. Ascultă ce spune doctorul și pune întrebări. Controalele pot fi o sursă de bucurie, pentru ai ocazia ți vezi bebelușul în timp real. Doctorul o va explice cum se dezvoltă, o -l măsoare, ba chiar o îi facă poze. Crede-, nu vrei ratezi toate astea!

  • Oferă-i soției tale ocazia se odihnească. Las-o doarmă mai mult diminețile sau în weekenduri. Sarcina aduce cu ea o cantitate considerabilă de oboseală, modificările apărute în organism pot fi greu de dus uneori de viitoarea mamă. Asigurăte doarme suficient. Dacă mai aveți și alți copii, oferă-te îi scoți singur afară, te joci cu ei. -i mamei timp și liniște.

  • Participă la treburile casnice. În mod ideal ar tebui faci asta chiar și atunci când soția ta nu e însărcinată, însă acum e musai. Îți ziceam mai sus sarcina vine cu oboseală, știi nu glumeam. Pune frumușel mâna și spală vasele câteodată, aspiră când vezi e nevoie, tește când ea nu poate. O omletă sau o salata poate face oricine, așa-i? Soția ta o aprecieze și se va simți iubită.

  • Masează-i tălpile și spatele. În sarcină, masajul e o binecuvântare. Relaxează mușchii și o fac pe mămică se simtă răsfățată. Da, iartă tot repet asta, însă rolul tău e o răsfeți acum, ai grijă de ea.

  • Spune-i e frumoasă și n-o întreba te kilograme a mai pus pe ea. Unele femei iau mult în greutate, iar asta își pune amprenta asupra psihicului lor. Lucrurile astea nu stau întotdeauna în controlul ei. Asigurăte știe încă o găsești atrăgătoare. Nu glume despre cât de mare s-a făcut.

  • -i poze. E cam greu și facă singură. O vrea își amintească de perioada asta, iar tu o poți ajuta. Surprinde-o în diferite ipostaze și imortalizează momente din sarcină.

  • -o râdă mult. Nu petreceți perioada asta îngropați în îngrijorări. E în regulă gândiți și la ce va fi greu, însă nu va concentrați pe asta. Folosiți răstimpul acesta cu înțelepciune, umpleți-l cu bucurie și râsete.

  • Vorbește cu ea. Nu îngropa în tine griji și frici. Comunică. Altfel tăcerea ta o s-o sperie. Sunteți în călătoria asta împreună. Spune-i tot ce-ți trece prin cap, îți promit ea vrea știe. Povestește-i ce temeri sau speranțe ai. Incurajeaz-o și pe ea ți vorbească tie. Doar comunicând o va înțelegeți unul pe celălalt, doar astfel veți găsi soluții împreună.
    În concluzie, îți spun din nou, fii prezent. Fii acolo trup și suflet! Și nu fii supărat pe mine dacă soția ta te-a pus citești articolul ăsta 🙂

“Dosar de Mamă” e și pe Facebook
Sursa foto : Pixabay.com

Leave a Reply