Când copilul învață despre nedreptate

Belle
În
ultimele luni, Iris se joacă preponderent cu jucării micuțe, dinalea numai bune de ținut în mâini mici. Prințese Disney în principal. Albă Zăpada, Mica Sirenă, bineînțeles Elsa și Ana, Belle, Aurora, Jasmine și care altele or mai fiele. Pe Bestia n-o are, dar nu-i nimic, figurina cu Peter Pan îi ține locul cu succes. Așa pune jucăriile vorbească între ele, se certe, danseze, se împace, e un pilaf total acolo în joaca ei.

E foarte atașată de gașca  de prințese mici, își ocupă timpul cu ea zilnic. Pe unele le duce și la culcare, le pune într-un suport de creioane colorate sau într-un portofel, ca doarmă și ele lângă patul ei.

Într-o dimineață, roagă cu dat din gene și lingușit teribil, o ducem pe prințesa Belle la grădiniță. Îi spun nu, nu-i o idee bună, decât dacă are de gând s-o împartă cu celelalte fetițe care sigur o vor vrea și ele. Nu-i mereu dornică împartă, așadar știam sigur asta ar fi fost o problemă.
Ba nu, mama, numa‘ o duc cu mine până acolo, s-o țin eu în mână, o iubesc foarte tare și o mi fie dor de ea, o duc la grădiniță și o las în buzunarul de la geacă. N-o scot de-acolo, doar știu că  e cu mine.

las (a câtă oară?) vrăjită de datul ăsta din gene și-o las cu păpușa. La grădiniță o pupă cu foc,  o băgăm în geacă și tragem fermoarul buzunarului, apoi agățăm haina în cuier.

Fast forward până duc s-o iau pe Iris de la grădiniță, unde o găsesc în urlete și îndurerată nevoie mare.

  • Am pierdut-o pe Belle, nu știu unde e, o vreau înapoi, mamaaaaa, mama, unde e Belle a mea.
  • Păi mai puiule, nu ți-am zis eu mai bine n-o aduci cu tine? Fix din cauza asta am zis n-o aduci, ai putea s-o pierzi.
  • Nu, n-am rătăcit-o, cineva mi-a luat-o din geacă.
  • Stai puțin, cum adică, ți-a umblat cineva la geacă, ți-a scos păpușa din buzunar și aia e?
  • Daaaa, declară Iris printre suspine.
    Recunosc la vestea asta m-am zburlit destul de tare în sinea mea.

Restul zilei a continuat cu plânsete și jale, prințesa ei nu mai era, se simțea neîndreptățită cineva i-o luase, era și tristă nu ascultase de dimineață, una peste alta, a plâns într-una. Evident nici noi nu ne-am simțit mai bine văzând-o așa.
Spre seară ne-a spus și cine i-a luat prințesa. Fusese o fetiță din cealaltă grupa, care aparent după ce luase păpușa, i-a zis lui Iris ea a fost.

Dimineața următoare am rugat educatoarea vorbească cu fetiță respectivă, cu educatoarea și eventual părinții ei, ca recuperăm prințesa. M-am gândit ar fi nepotrivit merg eu -i cer socoteală unei puștoaice de cinci ani, deși, recunosc enervasem de-a binelea. În aceeși zi, M i-a cumpărat lui Iris o nouă prințesă Belle, pentru deh, nu l-a mai lăsat sufletul s-o vadă și s-o audă plângând. Copila s-a bucurat cu o bucurie copilărească de nedescris și lucrurile s-au mai liniștit.

Între timp educatoarea vorbise cu părinții fetiței, însă deși ea recunoștea luase păpușă, aparent aceștia nu găsiseră nici o prințesă necunoscută pe-acasă. Ne-am resemnat asta e, n-o mai recuperăm, până la urmă bine acum Iris are alta și nu mai suferă.

Însă în timp ce Iris se juca acasă cu Belle cea nouă, am auzit-o zicând: ” o -i spun lui X (fetița care-i luase păpușa) acum am altă Belle și nu-i nimic mi-a luat-o pe cealaltă.”

Atunci am simțit nu, nu e ok o las creadă chestia asta. Nu e deloc în regulă ca cineva ți umble în buzunar și ți ia un obiect careți aparține. Nu e deloc în regulă furi. E nedrept, e urât și foarte nepoliticos. I-am spus toate lucrurile astea. Voiam știe facă diferența între dreptate și nedreptate. Voiam știe a fost nedreptățită și noua Belle nu o putea înlocui pe cea veche. e în regulă ierți pe cineva care te-a nedreptățit dacă asta simți faci, însă nu e deloc în regulă accepți nedreptatea sau crezi ea ți se cuvine.

La începutul acestei săptămâni, prin nu știu ce magie, educatoarea a reușit -i recupereze totuși prințesa. A zâmbit Iris cu gura până la urechi tot restul zilei. I-a vorbit păpușii ca unui bebeluș, a mângâiat-o, a pupat-o și a strâns-o în mâna ei mică, cu toată dragostea de care e capabilă.

Iar cu ocazia asta a mai învățat o lecție sau două. Una despre nedreptate și alta care o îndeamnă nu-și mai ducă de-acum nici o jucărie cu ea la grădiniță.

“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

Leave a Reply