Tu cum te porți cu mama ta? De când nu i-ai mai spus că o iubești?

landscape-1505323866-gettyimages-494288693

Una dintre cele mai importante persoane din viața oricui, e mama. Atunci când suntem mici, dar și mai apoi când devenim adulți, mama e ființa aceea pe care o purtăm în suflet tot timpul, care rămâne permanent cu noi, indiferent ce distanță e între noi  sau cât timp a trecut de când nu ne-am mai văzut.

Mama e prima persoană care te alină pe lumea asta. E ființa care stă cu tine ore, zile, nopți și ani întregi. Îți știe fiecare trăsătură, știe unde obrazul tău se încrețește când zâmbești, te-a privit dormind de sute de ori. Te-a învățat mergi, vorbești și colorezi. A tremurat de frică la fiecare febră și a vindecat cu pupături fiecare vânătaie. Te-a dus de mână la grădiniță în fiecare zi, ți-a citit povești  și uneori ți-a făcut clătite cu dulceață parfumată, sau poate griș cu lapte.

Te-a privit ca pe-o icoană ani la rând și fiecare rugăciune pe care a ridicat-o la cer, a fost pentru sănătatea și fericirea ta. Te-a purtat în brațe sau poate pe umeri, ți-a făcut baloane de săpun și ți-a pieptănat părul în codițe, sau poate cu cărare pe-o parte. Te-a certat când n-ai ascultat sau când ai fost nepoliticos, ți-a explicat ce e bine și ce nu, ți-a așternut o lume întreagă la picioare.

Te-a ajutat la teme și te-a alinat când te-ai certat cu cea mai bună prietenă. Mai târziu, a strâns din dinți când trânteai ușile și îi spuneai e o mamă rea. Îi sângera sufletul când strigai o urăști, dar tot te iubea. Așa sunt mamele, te iartă și te iubesc mereu, chiar și atunci când le rănești. Probabil sunt singurele ființe capabile facă asta.

A fost dezamăgită când ți-a găsit țigările în rucsac și ți-a explicat iar și iar de ce nu-s bune pentru tine, chiar dacă tuți dădeai ochii peste cap. Și-a frământat mâinile îngrijorată când ai plecat la prima ta întâlnire. A suferit cu tine când un băiat sau o fată ți-au frânt inima. A fost acolo când ai vrut-o, sau a stat în umbră când ai alungat-o. Totuși, te-a iubit mereu.

Îți poartă și acum o dragoste cum nu e alta pe lume, chiar dacă ești mare, chiar dacă teai transformat și tu în adult. E cu tine mereu și acum, chiar și atunci când nu stă fix lângă tine. O parte din ea e a ta pentru totdeauna. Și-a rupt o bucată din suflet și ți-a pus-o ție în buzunar, ca știi mereu ești iubită.

Acum ești mare. Și te întreb, tu ce-i dai înapoi mamei tale? În buzunarul ei este măcar o firmitură din sufletul tău? Ea știe la rândul ei e iubită? I-ai mulțumit vreodată pentru toată dragostea ei? Pentru toate grijile și rugăciunile ridicate la ceruri? Pentru ți-a oferit viață și ți-a așternut lumea la picioare?
De când nu ți-ai mai pus capul pe genunchii ei? Și câtă vreme a trecut de când nu i-ai mai sărutat mâinile? Când i-ai arătat ultima dată bunătate și recunoștință? Sau când ai scos-o ultima dată la o prăjitură?

Suntem așa de obișnuiți ne învinovățim părinții, în special mamele, pentru toate relele care ni se întâmplă.
fi fost acum altfel dacă mama ar fi…
N- fi fost acum așa dacă mama n-ar fi…
Mi-ar fi plăcut ca mama
Păcat mama nu a…

doare sufletul când văd și aud toate astea. Pentru mamă sunt și eu acum. Și la rândul meu am învinovățit-o pe a mea, când era prea greu mi asum propriile greșeli. Era mai ușor -i pun ei în cârcă neputința și nereușita mea. Ea era singura care putea duce greutatea asta. așa fac mamele, duc totul în spinare.

Dar vine și pentru noi o vreme când nu mai avem scuze, când e inacceptabil mai facem asta. Când trecem de adolescență și prima tinerețe, când poate devenim și noi părinți și înțelegem cât e de greu. Și cât e de nedrept îți acuzi părinții de greșeli pe care nu le-au comis. Sau pe care poate le-au făcut fără intenții mârșave.

Vine o vreme când trebuie ne asumăm  propriile fapte. Vine o vreme când nu mai avem dreptul le punem  mamelor noastre nimic în cârcă, când ascunsul după deget devine lașitate. te porți urât cu mama ta, cred e unul dintre cele mai mari păcate pe care le poți face. De aceea, n-o face! Niciodată!

Iubiți mamele și arătați-le asta. Spuneți-le și ridicați la rândul vostru rugăciuni la ceruri pentru ele. Treziți-vă și înțelegeți nimic pe lume nu e veșnic. Nici măcar mamele!

Credit foto: goodhousekeeping.com
“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.