Carţile lui Iris III

1 (8)

Am promis anul asta voi scrie mai mult despre cărți și intenționez țin de cuvânt. Biblioteca lui Iris s-a tot mărit în ultima vreme, așa a venit timpul arătăm ce îi mai citim. În sensul ăsta nimic nu s-a schimbat, Iris stă în continuare ore întregi cu nasul în cărți. Sunt foarte bucuroasă -i plac cărțile. Știu am mai zis asta și altădată, dar nu pot abține, mi-s tare mândră de ea. 🙂

Cititul e un prilej foarte bun de conectare. Se îndeasă bine în brațele mele, își lasă capul pe umărul meu și trăiește copilărește, cu tot sufletul, povestea pe care i-o citesc. Se joacă cu o șuviță de păr și din când în când îmi pune întrebări. De ce are fetița nasul roșu? Licuricii chiar strălucesc? Fiecare copil are o zână care e doar a lui? Chiaaaar? De ce îi e dor lui Apolodor de frații lui? Eu când o am o soră? Toate trenurile au ochi albaștri? Zâna măseluță vine doar dacă îmi cad dinții? Rochia asta e fermecată?

Cititul e prilej de învățare, sunt lumi întregi în cărți, universuri pe care copiii le descoperă cu deschidere și plăcere, dacă le dăm ocazia. Citiți! Citiți! Citiți! promit acesta e un dar neprețuit pe care îl puteți face copiilor.

Ziua specială a lui Elmer

Elmer își serbează ziua de naștere și prietenii lui îi pregătesc o petrecere puțin cam zgomotoasă. E o carte foarte colorată, care captează ușor atenția celor mici.

Alice în țara minunilor


Clasica
poveste pe care o știe toată lumea, însă într-o ediție ale cărei ilustrații ne plac foarte tare.

Hoțul de dragoni

Probabil nu cumpăra-o din nou dacă știi cât de prost e scrisă. Sau poate doar traducerea e slabă, nu știu exact. Ilustrațiile însă sunt deosebite, din cauza asta am ales o păstrăm și improvizăm cu textul.

Bondărel învață zboare

Ei bine, asta e una din cărțile ei preferate. Pentru e despre un bondar mic și grăsuț care nu știe zboare, deși natura l-a înzestrat cu aripi. Bondărel învață are nevoie doar și deschidă inima și creadă în el, dacă vrea zboare. E o carte despre prietenie și curaj. E minunată!

Prieteni

Balonaș și Motanul sunt prieteni foarte buni. Dar Balonaș e puțin trist pentru ar vrea vadă lumea, însă în schimb, își petrece timpul  doar în acvariul său mic. Atunci, ca un prieten adevărat, Motanul decide îi îndeplinească dorința și-l duce la plimbare prin oraș. E excelentă, e o carte despre prietenie și e ilustrată impecabil.

Zăpezica/ Bunicul Îngheț

Cartea include două povești. Frumoase, însă ușor cam triste. zice merg citite copiilor mai mari de trei ani. Și ilustrațiile din această carte sunt deosebite.

Spărgătorul de nuci

Clara și Fritz așteaptă cu nerăbdare cadourile de Crăciun. Clara primește de la unchiul Drosselmeier un cadou cu totul special, însă Fritz îl strică. E povestea clasică a spărgătorului de nuci și a regelui șoarecilor, într-o ediție cu ilustrații spectaculoase.

Trolul fără inima

Cenusotca,  pleacă în căutarea celor șase frați pe care trolul fără inimî i-a transformat în stane de piatră.

Stelaluna

Liliacul Stelaluna ajunge din întâmplare trăiască într-un cuib de păsări, unde trebuie mănânce gândaci și nu are voie stea cu capul în jos. Mare îi e surpriză când într-o noapte, mama ei o regăsește.

Prințul Dorință

 

Pescarul Nu-Beau-Ceai învață bogăția nu înseamnă neapărat fericire.

Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii

Mihnea primește de ziua lui, un iepuraș alb. Acesta devine cel mai bun prieten al său, așa atunci când într-o zi merge în raiul animalelor, Mihnea suferă teribil. E o carte menită ajute copiii treacă mai ușor peste pierderea unui animal de companie. Cartea e scrisă din perspectiva lui Mihnea și e ilustrată adorabil.

Brotacul

Brotacul ar vrea zboare și el ca Rața, facă prăjituri bune ca Porcul Roz sau măcar știe citească la fel ca Iepurele, și e tare supărat nu reușește facă toate lucrurile astea. Învață însă fiecare e frumos și bun în felul său. E o carte tare drăguță.

Prințul Iepure

Din cauză nu mâncau destulă salată sau morcovi, ci mai degrabă torturi, praline și ștrudele, membrii nobilei familii Esterhazy se fac din ce în ce mai mici. Din această cauza, principele Esterhazy  își trimite nepoții în lume ca să-și caute soții. Cu cât mai mari, cu atât mai bine. Mezinul familiei trebuie plece la Berlin unde trece prin numeroase aventuri până și găsească o soție potrivită. Nemaipomenită e această carte! Povestea și ilustrațiile sunt de excepție.

Zâna Floriana și dințisorul care se mișcă.

Floriana trebuie meargă la petrecerea prietenului ei, unde e așteptată cu fursecuri cu scorțișoară. Acestea sunt preferatele ei. Însă Florianei i se mișcă un dințișor și n-are curaj guste din fursecuri. Îi e teamă c-o s-o doară. E o poveste drăguță tare, și știți noi am încercat rețeta de fursecuri din carte. Și nu ne mirăm deloc sunt preferate Florianei. Sunt tare, tare bune.

Tu ești mămica mea?

Cartea asta o citim foarte des pentru Iris râde în hohote de bietul pui care își caută mama. O distrează foarte tare cum o confundă pe mama lui cu un vapor, cu un avion sau cu o vacă.

Povestea lui Peter Iepurilă

Peter nu prea o ascultă pe mama așa că ajunge se piardă și fie fugărit în grădina domnului Greg. În urma acestei aventuri, Iepurilă învață cât de important e ciulești urechile când mama îți spune ceva. Iris iubește această carte.

Peggy Diggledey și câinele ei cu părul creț

Oscar, câinele lui Peggy are blana foarte încâlcită și plină de scaieți, așa mama lui Peggy ia o hotărâre. Oscar trebuie tuns. Peggy nu e deloc mulțumită de această decizie.

Piticul Nas-Lung

Piticul Nas-Lung ajunge fie blestemat într-o zi de o vrăjitoare devină hidos.

Aici gasiti Cartile lui Iris I si Cartile lui Iris II

O revin zilele următoare cu un articol despre cartea noastră preferată. Da, nu e doar cartea ei preferată ci și a mea. Până atunci însă, spuneți-ne, voi ce mai citiți?

“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.