Plimbare frumoasă într-o zi mohorâtă – Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării

Tulcea_dec (80)Era sfârșit de săptămâna și trebuia mergem la bunici -i ajutăm bage vinul în beci. Da da, vin din acela negru, ușor amărui, bun cu spume, cum numai bunicul lui Iris știe facă.   Copila încă își mânca micul dejun, când am fost anunțați nu mai avea sens mergem, deoarece ploua întruna, fără semne s-ar fi oprit.

Eram deja îmbrăți, cu rucsacul, cafeaua în termos și gustările de drum pregătite, așa ne-am hotărât nu rămânem totuși acasă, ci mergem la plimbare. Pentru tot plănuiam ajungem acolo la un moment dat, am hotărât mergem la Tulcea, vizităm Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. Si bine am făcut.

Centrul are o expoziție permanentă care redă excepțional habitatul natural din Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public, iar în ziua în care l-am vizitat noi era deschisă și o expoziție de fluturi.

Decorurile din cadrul expoziție redau fidel 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere. Pe măsură ce te apropii de fiecare decor, acesta prinde viață.

Dacă închizi ochii și te concentrezi pe sunet, poți jura ești în Deltă, pentru expoziția este dotată cu un sistem audio care redă sunetele păsărilor, ale animalelor, foșnetul vântului și clipocitul apei. Aproape simți briza, e de-a dreptul minunat.

Imediat ce am început vizităm, m-am bucurat hotarâsem venim aici.

Lui Iris i-a fost puțin teamă  de mistrețul expus, însă în brațele lui tatăsu s-a liniștit.  Tot in cadrul expozitiei  sunt aranjate decoruri  în care sunt reproduse scene din viața locuitorilor Deltei.

Tulcea_dec (35)

Cred la expoziția de fluturi am stat vreo patruzeci de minute. Nu pentru am fi foarte pasionați de frumoasele înaripate, ci pentru acolo erau amenajate niște măsuțe cu scaune pentru copii, coli A4 imprimate cu fluturi și o grămadă de creioane colorate. A mutat  Iris scaunele între ele până le-a zăpăcit și a ținut musai coloreze câte un fluture la fiecare masă.
Tulcea_dec (37)
“Acvariul este dotat cu instalații moderne și are o capacitate de stocare a apei de 150
tone. Prezintă o colecție formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră, 23 specii de pești de recif, opt specii de nevertebrate marine și șase specii de corali aduse din Indonezia.” (www.icemtl.ro)

Aici i-am văzut pe Nemo și pe Dory, iar Iris a privit curioasă minute în șir la un rechin.

Chiar dacă n-am nimerit cea mai faină vreme, ci a fost o zi de-a dreptul cețoasă și rece, tot ne-am plimbat pe falezadin Tulcea, mai ales M are amintiri multe de aici.
Tulcea_dec (69)
Am văzut un vapor, păsări și chiar un cățel cu o bucată de pâine în gură. 🙂
Tulcea_dec (84)

Tulcea_dec (104)

La întoarcerea spre casă, am făcut un mic ocol și ne-am dus totuși -i vedem și pe bunici. A fost o zi bună!

Si da, am băut și niște vin din-ăla bun 🙂

Dacă sunteți în zonă, recomand cu încredere Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Tulcea. Luați musai copiii cu voi pentru aici au ce vedea!

“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.