M-aţi întrebat cum am făcut-o să vorbească

20170508_174756

S-a întâmplat fiu întrebată:
Băi, copilul ăla al vostru chiar vorbeşte aşa bine şi mult cum ziceţi voi , sau numai făliţi?

Răspunsul este nu ne fălim (deşi poate doar un pic, în fond e puiul nostru de cioară), însă vreau subliniez dialogurile mele cu Iris, cele despre care scriu, nu sunt rod al imaginaţiei mele bogate. Acestea au loc în realitate. Iris a vorbit foarte devreme, însă e ceva ce ţine doar de ea, nu-mi asum merite şi nu aştept decoraţii sau medalii pentru asta.

Totuşi, pentru mi scriu mame care se plâng copiii lor de aceeaşi vârstă încă nu vorbesc  (sau dacă o fac spun doar “mama, tata, papa”),  şi întreabă cum am procedat noi ca s-o ajutăm cu vorbirea, voi scrie puţin despre asta.

În primul rând, spun eu nu mi face griji dacă un copil cu vârsta de aproximativ doi ani şi jumătate nu vorbeşte. Nu cred e târziu sau are probleme, nicidecum! Cred însă părinţii pot pune presiune pe el, comparându-l cu unii care deja vorbesc, sau cu alţii care poate o fac chiar foarte bine.

Ştiu acum copilul e mai mare, dar hai nu uităm regula prin care nu ne comparăm copilul niciodată cu al lui X sau al lui Y. Copilul nostru e unic, cu propriul lui ritm de dezvoltare, nu ar trebui -l forţăm, avem de la el aşteptări pe care deocamdată nu le poate îndeplini, hai sa nu-l facem se simtă incapabil.

Relaxaţi! Poate copilul ăla pe care-l admiraţi vorbeşte bine, a plecat pe propriile picioare mai târziu, sau poate încă nu mănâncă singur, sau poate maicăsa încă îl leagănă înainte de somn, toate astea fiind de fapt în regulă, pentru nu există termene pentru când un copil trebuie înceapă sau înceteze facă ceva.

Aşa cum ziceam mai sus, am fost întrebată cum am făcut ca vorbească. Nu ştiu, zău, cum răspund la întrebarea asta. A deschis gura şi a vorbit. Nu am silabisit lângă ea, nu i-am scos din gură cuvintele cu cleştele.
Pot doar bănuiesc lucrurile enumerate mai jos poate au ajutat:

– Am vorbit foarte mult şi cu ea, şi în preajma ei. M lucra mai tot timpul, iar eu eram toată ziua şi noaptea lângă Iris. Douazecişipatru de ore din douazecişipatru. Imaginaţi era tare greu nu vorbesc cu nimeni, aşa îi vorbeam ei. Chiar şi când era foarte mică.
Mama îşi trage o şosetă, ia uite ce neagră cu buline albe e. Eheee, mama îşi trage şi a doua şosetă, care cum crezi e, puiule? Ai ghicit, tot neagră cu buline albe e. Ştii ce? Asta înseamnă avem o maşină de spălat tare de gaşcă, uite nu i-a mai mâncat mamei o şosetă de data asta”. Mda, cam aşa arătau monologurile mele când era ea foarte mică. Bottom line e vorbeam cu ea. Mult.

– I-am cântat. Pentru Iris a fost năzdrăvană de mică şi arareori accepta stea oriunde altundeva decât în braţele mele, când reuşeam totuşi s-o întind undeva ca pot spăla două farfurii şi-un polonic, cântam în gura mare ca audă. Cântecele de copii, Pink Floyd, Black Sabbath, orice. Nu ştiu dacă din cauza asta, însă acum cântă şi ea mare parte din zi.

– N-am vorbit cu ea bebeluşeasca niciodată. N-am folosit vorbitul ăla stâlcit pe care îl folosesc multe persoane când se adresează unui bebeluş. Am pronunţat cuvintele corect şi nu m-am agăţat deloc de diminutive. Capul n-a fost căpşor, părul n-a fost perişor, tabloul n-a fost tablouaş, mucii n-au fost mucişori, if you know what I mean.

– I-am citit. Mult şi potrivit vârstei. În continuare citim şi investim în cărţi, iar Iris are acasă colţul ei de lectură. Îi citim amândoi la fel de mult. O duc cu mine la biblioteca, iar de acolo îşi alege singură ce cărţi împrumută.  De multe ori când îi citesc, încep fraza, apoi o las pe ea s-o termine.

Atât, asta e tot, altceva nu-mi vine în minte fi făcut ca s-o ajut vorbească. Însă asta a fost doar experienţa noastră şi ritmul ei de dezvoltare. Repet, fiecare copil în ritmul lui. Ritm la care părintele e dator se adapteze, nu invers. Aveţi încredere în ei căci ei vor simţi dacă încrederea lipseşte. Şi aveţi răbdare! They’ll get there!

Şi ascultaţi la mine: când vor începe vorbească, o doriţi uneori mai şi tacă 🙂

“Dosar de Mamă’ e şi pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.