Pot

Mi-am amintit zilele trecute de o întâmplare petrecută pe când încă nu aveam copii, dar soră-mea avea. Se făcea că veneam noi cu copilul de la plimbare, ba mai căram și niscaiva papornite cu cumpărături și rucsaci în spate. Și așa cum fac copiii de obicei, asta mică, nepoata-mea, să fi avut în jur de doi ani și ceva, s-a cerut în brațe. Lasă că o duc eu, i-am zis sora-mii, că doar ea carase copila destul sub ochii mei, cu atâta lucru măcar să ajut și eu.

Zis și făcut, am ridicat nepoata în brațe și am purces să urc dealul, am uitat să va spun că aveam de urcat, nu se ceruse ea în brațe degeaba. Doar că după vreo câteva minute în ritmul ăsta, au început să mă doară mâinile. Am mers mai departe, cum altfel, că doar o văzusem pe soră-mea de zeci de ori urcând dealul cu fiica-să în brațe. Am încercat să schimb poziția copilei, am mers mai încet, mai repede, degeaba, simțeam că-mi cad mâinile din umeri. Mă înțepau și mă dureau și îmi amintesc că mă simțeam foarte stânjenită de slăbiciunea mea.

“Vrei s-o iau eu?”m-a întrebat soră-mea. Am zis că nu, dar vai, tare i-aș fi dat-o dacă nu mi-ar fi fost rușine. Am strâns din dinți și am cărat-o pe nepoată-mea cât a fost nevoie, dar multă vreme după pățania asta m-am întrebat cum reușește sora-mea să o poarte atât de des în brațe, pe distanțe lungi, fără să pară că o dor mâinile.

Apoi am avut și eu copil. Și am putut și eu să-l car pe al meu kilometri întregi. Dealuri, zile, nopți, pe caniculă, pe ploaie, pe viscol, când era mic, când era mai mare, pe distanțe lungi sau doar prin cameră, mi-am purtat copilul în brațe de câte ori a fost nevoie. De-acum nu mă mai întrebam cum de pot. Știam doar că uneori trebuie să pot, pur și simplu. M-au durut brațele și acum, nu știu de ce mi-am imaginat că pe soră-mea n-o dureau, dar puteam. Săltam puțin copilul, îl țineam când pe un șold, când pe altul și mergeam înainte. Așa am învățat eu că pot, chiar dacă uneori doare.

Dosar de Mamă e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.