Când bully e cine nu te-aștepți

1 (54)

Terminam clasa a opta și voiam aleg profilul de limbi străine pentru liceu. Simțeam ăla mi se potrivea. Îmi plăcea engleza și descurcam chiar binișor. Însă într-o zi, ea  m-a abordat în curtea școlii, umbrind lumina soarelui cu silueta ei masivă, spunându-mi fără jenă:
Dacă nu te duci la istorie (profil care era considerat a fi cel mai prost în liceul nostru, locul în care se duceau incapabilii în viziunea tuturor), nu te las treci clasa. Te las la matematică și n-o poți da examenul. Ce, tu te crezi de limbi străine? Hai fim serioși…n-ai ce căuta tu acolo.

Și a plecat pufnind disprețuitor în direcția mea, lăsând iar lumina soarelui încălzească. Eram înspăimântată. Îmi era frică de femeia aia până în măduva oaselor. Scăpasem de ea, din toamna urmă merg la liceu și am alt profesor de matematică, iar pentru asta eram profund recunoscătoare. M-  fi dus la captul lumii, fi mers la școală cu eschimoșii, doar n-o mai văd vreodată.

înspaimantase teribil în ultimii doi ani, o făcea cu bună știință și chiar cu plăcere, însă faptul acum amenința fățiș era surprinzător chiar și pentru mine. Știam nu are voie facă așa ceva, știam nu e legal, însă la fel de bine știam nu voi spune nimănui nimic. Pentru nimeni n-ar fi făcut nimic ca apere. Ne obișnuisem cu asta, eu și încă alți elevi pe care profa îi teroriza.

Atunci nu reușeam -i înțeleg comportamentul, oricât fi încercat. Însă acum știu era un veritabil bully. Bully în papuci frumoși de profesoară. Îi teroriza doar copiii din familii modeste, pe cei fără apărare. Probabil îi dădea un sentiment de putere, de autoritate, mi-e greu înțeleg chiar și acum. Cert e amenințarea ei m-a speriat și mai tare, dacă asta era posibil. Și am renunțat la dorința mea de a merge la limbi străine.  In schimb, am mers fix unde a vrut ea, am lăsat-o intimideze, amenințe și hotărască in locul meu.

Nu știu în ce mod a fost ea satisfăcută cu victoria asta murdară, n-o aflu niciodată, probabil ea nici nu mai ține minte. Însă eu n-am uitat-o. Și sunt sigură nici alți elevi. Chiar și acum, după atâția ani, mi se strânge sufletul de teamă când gândesc la ea. Doamna profesoară, un bully în adevăratul sens al cuvântului.

nu va imaginați bully  sunt doar printre copii, uneori ei se găsesc chiar printre profesori. Printre oamenii care ar trebui educe. Și în timp ce copiii poate nu-și dau seama cât rău fac, mi-e imposibil cred profesorii nu știu.

Bullying-ul afectează pe termen lung și lasă cicatrici adânci. Uitațiva în jur cu atenție și nu ignorați nici măcar cele mai mici semne! Și câștigați încrederea copiilor voștri, ca ei vină la voi, ca va ceară îi apărați atunci când au nevoie!

“Dosar de Mama” e si pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.