Un bărbat pe nume Ove – cel mai înduioșător ursuz pe care l-ai întâlnit vreodată

DSC_0930

Ove este un bărbat morocănos de 59 de ani. E inflexibil și își trăiește viața după principii solide, de la care nu se abate niciodată. Crede cu tărie regulile sunt făcute cu un scop, le respectă întotdeauna și se așteaptă ca toți ceilalți facă la fel. Iar când asta nu se întâmplă, se înfurie teribil. Ove nu e cea mai veselă persoană din lume. Însă e cel mai înduioșător ursuz pe care l-ai întâlnit vreodată. Iar mașina lui preferată e Saab-ul. Pare nepoliticos, chiar neprietenos și deseori se poartă de parcă toată lumea ar fi împotriva lui.

Însă Ove nu e întocmai așa. El se aseamănă mai degrabă cu o ceapă, îi ajungi la miez doar dacă ai răbdare -i cureți foaie după foaie. Ove a rămas singur, e văduv de șase luni, iar Sonja, soția lui, a fost cea mai luminoasă persoană pe care el a cunoscut-o vreodată. Îi plăcea citească și zâmbea mereu, iar lui îi plăcea meșterească ceva tot timpul.

Nici Ove, nici ceilalți n-au înțeles vreodată cum de Sonjia îl alesese fix pe el. “Oamenii ziceau mereu Ove și nevastăsa sunt diferiți ca ziua de noapte. Ove înțelegea, firește, voiau spună el e noaptea. Dar nu-i păsa. Pe nevasta- o distra întotdeauna când auzea asta și, chicotind, spunea lumea zicea așa doar pentru Ove era prea zgârcit aprindă soarele.”

Ove e forțat de șefii lui se pensioneze și  acum chiar nu mai are pentru ce trăiască. Își dorește moară și nimic nu-l poate opri se sinucidă. A pregătit totul până la cel mai mic detaliu, a lăsat instrucțiuni clare în scris celor care-l vor găsi, a cumpărat chiar și frânghia cu care se spânzure. Ăsta e Ove. Pentru el, ori e albă, ori e neagră.

Știa prea bine unii îl considerau un moș căpos care nu avea încredere în nimeni. Dar asta era pentru nimeni nu-i dăduse vreodată un motiv vadă lucrurile altfel. Căci vine un moment în viața omului, când fiecare hotărăște ce fel de om vrea fie. Unul care-i lasă pe alții -l calce în picioare sau dimpotrivă. Și, dacă nu știi ce s-a petrecut în acel moment, nu poți cunoaște omul cu adevărat.”

Ai putea crede e o carte depresivă sau enervantă, însă te asigur e exact contrariul. “Un bărbat pe nume Ove” este de fapt o carte plină de umor. Firul narativ alternează între trecut și prezent, pentru a ți-l prezența pe Ove într-un mod cât mai complex, iar personajele care-l vor însoți pe parcursul paginilor vor face din lecturarea acestei cărți o adevărată plăcere.

“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.