Steluțe pe tavan

nov1 (78)

E întuneric. Stau pe spate, cu mâinile sub cap. Mă uit la steluțele şi la semiluna proiectate de lampa lui Iris pe tavan . Închid ochii.  Stau aici întinsă până când adoarme. De când a început grădinița şi de la ultima răceala care a ținut mai bine de două săptămâni, nu mai vrea să adoarmă singură.

De fapt, nu mai vrea să se dezlipească de mine deloc. E din nou ca un bebeluş. Dacă dispar din raza ei vizuală se panichează. Nu joacă teatru, e a mea, îi cunosc fiecare fir de păr şi fiecare stare.

Credeam faza asta, odată trecută, rămâne dusă, însă uite acum a revenit. Nu vrea  rămână nici  măcar cu M, se uită doar după mine, de parcă fi soarele, luna și stelele laolaltă.

“Vreau stau numai cu tine.”
“Vreau stau numai lângă tine.”
“Vreau mi pui numai tu căciula.”
“Vreau speli numai tu pe dinti.”

Stau întinsă și uit la stelele luminoase de pe tavan. Iris încă nu doarme, însă aud cum respirația îi e tot mai liniștită. Afară plouă. Aud picăturile lovind acoperișul și curgând prin burlanul de lângă fereastră.

Stele și ploaie. A adormit, dar în somn caută cu mâna. Degetele ei îmi mângâie doar puțin brațul, apoi se odihnesc acolo. E cu mama, e lângă mama, fix așa cum își dorește, e în siguranță,  acum poate cădea în somnul cel mai adanc.

E copleșitor uneori când gândesc cât de multă nevoie are de mine, cum universul ei încă se învârte în jurul meu. Eu sunt mama ei, busola și compasul ei, eu sunt deocamdată nordul și orizontul.

Până fiu mamă, n-am știut cineva ar putea vreodată avea atâta nevoie de mine. Știu încetișor va încerca lumea cu un deget, apoi cu toată mâna, ușor dar sigur, va gusta din plăcerea independenței și atunci îmi va fi greu. La fel de greu cum îmi e s-o am acum lipită tot timpul de mine.

Doarme profund. ridic și o privesc toată. Are capul afundat în pernă. Buclele aurii îi acoperă față. I le ridic ușor ca -i văd chipul. Are nasul mic și buzele pline. E atât de frumoasă încât nu-mi vine cred eu am făcut-o.

E lungă. E a mea. uit la ea și mi se încălzește sufletul. Noapte bună, gâzule! Dormi puiule,  mama e cu tine.

“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.