Odă instalatorului

18600831_1545594952148275_95307245_n

Ştiţi momentul ăla în care chemi instalatorul să-ţi desfunde o ţeavă, iar el îţi face două găuri în podeaua băii şi te pune să sapi o groapă în curte? Sau momentul ăla în care îţi spune că nu mai poţi folosi baia respectivă încă o lună de zile? Sau momentul ăla când n-ai canalizare preţ de câteva zile, dar ai copil mic în casă? Nu ştiţi? Norocoşilor!

Dacă mă întrebaţi acum, mai ales că treaba e proaspătă tare, o să vă spun că prea uşor luăm de bun, tot ce avem. Vorbesc de lucrurile simple, alea pe care le avem de-a gata, pe care nici nu le băgăm în seamă, dar fără de care am lua-o razna. Pe bune!

Canalizarea, de exemplu. Cum ar fi fără canalizare? Sau fără instalatori? Groaznic, ascultaţi la mine, înfiorător ar fi.
Să aducem laude celor care s-au gândit să construiască pentru prima dată, o reţea de conducte subterane care să transporte apa uzată menajeră către o fosă septică sau o staţie de epurare. Nu râdeţi! Aduceţi-le laude, mai degrabă.

Şi instalatorilor scrieţi-le poezii şi ode, vă zic. Imaginaţi-vă o viaţă fără instalatori, numai preţ de o clipă. Poate că n-aveţi nevoie de ei azi sau mâine, nici la anul, nici peste zece, dar într-o zi tot se înfundă. Cum ce? Ţeava aia.

Şi-atunci îl chemaţi pe el, pe instalator. Nu se uită sărmanul nici că miroase nasol, nici că trebuie să pună mâna, îşi face treaba, desfundă şi pleacă. Iar noi trăim mai departe, civilizat, în casa noastră cu reţea de conducte subterane şi ţevi în pereţi. Apăsând doar un buton ca să se ducă treaba aia neplăcută ochiului şi nasului.

Nu râdeţi, drept vă spun, că nici eu n-am prea râs când am săpat groapa în curte. Bine, poate doar puţin când Iris îi spunea morbid lui M, că “mama mea e în groapă”.

Mulţumesc instalatorule, pentru o vreme tu eşti eroul meu!

“Dosar de Mama” e şi pe Facebook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.