De ce am ales sa nasc la o maternitate de stat

Infants in Hospital Nursery ca. 1990-2000

Cred ca e excelent acum, ca femeile pot alege unde vor sa nasca, in sistem privat sau la o maternitate de stat. Fiecare are prioritati si asteptari diferite, multe femei au sechele urate legate de spitalele romanesti, nu de putine ori pe buna dreptate.

Mai cred ca fiecare viitoare mamica, trebuie sustinuta in alegerea pe care o face, oricare ar fi ea, nicidecum judecata sau intrebata la fiecare pas “de ce ai ales asa?”

Cand am ales sa nasc la o maternitate de stat, mi-au fost adresate cele mai nepotrivite intrebari. Am fost intrebata daca sunt constienta la ce ma expun pe mine si pe bebelus, de parca mergeam sa nasc si eu in staul, nu intr-un spital. Sau daca realizez ca voi cheltui aceeasi suma pe care as plati-o la un spital privat. Chiar si daca am aflat, ca in maternitatea respectiva, un copil s-ar fi inecat cu un gandac. Si multe altele, in acelasi spirit.

Cand am facut alegerea, am luat in considerare urmatoarele aspecte:

Medicul. Sa fie o persoana calma, sa-mi inspire incredere, sa raspunda la toate intrebarile din lista (da, ma duceam la fiecare control cu lista), sa fie disponibil la orice ora si pentru orice problema as avea, sa vina la spital daca nasterea s-ar fi declansat mai devreme. A fost toate astea, asadar am facut alegerea potrivita.

M-am intrebat cat de important va fi confortul pentru mine. Daca e necesar sa stau singura intr-o rezerva, sau daca pot tolera prezenta unei alte mamici, in acelasi salon cu mine, in acele momente. Am stat intr-un salon de doua persoane, cu inca o mamica si un bebe. Salonul nu era renovat de curand, dar era curat, prezenta celeilalte mame m-a ajutat sa nu ma simt singura si neajutorata, nu am considerat ca un alt ambient mi-ar fi fost mai mult sau mai putin folositor.

M-am gandit serios, daca eventuala impolitete a asistentelor si a infirmierelor m-ar putea afecta emotional. Am hotarat ca voi fi atat de obosita si ocupata cu Iris, incat posibilele remarci nepotrivite, sau priviri aruncate cu subinteles, ar putea trece de-a dreptul pe langa mine. Surpriza a venit din faptul ca toata lumea a fost draguta, asistentele au raspuns la intrebari, au venit cand le-am solicitat calmante, unele au fost chiar zambitoare. Contrar asteptarilor si fara sa le indes “atentii” prin buzunare.

Aspect financiar. Aici nu e nimic de dezvoltat, nasterea la un spital de stat e gratuita, cea de la unul privat, costa. Nimeni si nimic nu te poate obliga sa dai bani cuiva, daca nu doresti.

Faptul ca in eventualitatea aparitiei unor complicatii, spitalul privat trimite pacienta la un spital de stat, complet echipat pentru a interveni in orice situatie de urgenta.

Pe Iris am avut-o cum mine in salon, incepand cu a doua zi.  Amintindu-mi durerile ce au urmat imediat dupa operatia cezariana, nici nu cred ca as fi putut sa o ingrijesc singura in prima zi.

Una peste alta, experienta a fost una pozitiva, fara sechele sau pareri de rau ca n-am ales altceva. Subliniez, ca aceasta este doar povestea mea, nu indrum si nici nu incurajez pe nimeni sa faca la fel ca mine. Cred cu tarie, ca foarte important este ca mama sa fie multumita cu alegerea pe care o face, sa nu fie nevoita sa dea explicatii nimanui legat de aspectul asta, si sa paseasca in spital cu incredere.

Tu unde ai ales sa nasti? A fost experienta pe masura asteptarilor?

Credit foto: www.dailymail.co.uk

P.S. “Dosar de Mama” e si pe Facebook 🙂
https://www.facebook.com/Dosar-de-Mama-579769225497577/?ref=hl

Leave a Reply