Cum să ajuți o proaspătă mămică

mom-with-newborn-red

Așadar prietena ta cea mai bună, sora, cumnata sau soția tocmai a născut. Felicitări!

Pun pariu abia aștepți mergi în vizită, -l iei pe bebe în brațe, stați la o cafea și ți povestească totul despre naștere. Glumesc!

Dacă nu ești soțul sau o rudă apropiată, nici nu te gândești la o vizită. Poate lăuza e o persoană drăguță și nu vrea ți rănească sentimentele spunânduți mai ai răbdare, dar crede-, nu te vrea acolo. Abia a ajuns acasă cu un bebeluș, sentimentul de responsabilitate față de nou născut e copleșitor, oboseala acumulată după naștere și travaliu sau poate recuperarea după cezariană nu fac din ea tocmai gazdă perfectă.

Poți totuși s-o suni. Poți s-o întrebi cum se simte ea. După naștere oamenii tind uite de mamă și se interesează doar de bebeluș. Întreab-o dacă o poți ajuta cu ceva și pune-te la dispoziția ei în cazul în care ar avea nevoie de tine.

Nu veni în vizită dacă tu sau cineva din familia ta e răcit.

Când vii în vizită, spalăte pe mâini înainte ții în brațe bebelușul.

Dacă are și alți copii, oferăte stai cu ei o după-amaiaza.

tește-i! Nu pot insist destul pe partea asta. O proaspătă mămică ce nu are ajutor de la bunici sau bonă, face foamea de multe ori. Pentru între alăptat sau muls cu pompă, adormit copil în brațe, sterilizat biberoane, etc, pur și simplu nu sește timp mănânce. Gătește-i mai multe porții și congelează-le. Te asigur va aprecia.

Ajut-o cu menajul, n-are timp nici de asta. E important ca atunci când bebelușul doarme, se odihnească și ea. De multe ori însă, atunci va face menajul pentru nu are timp altcândva, așa orice ajutor va fi binevenit.

Ascult-o, incurajeaz-o vorbească chiar dacă teai plictisit auzi câte scutece a murdărit ăla micu și cât de dulce e când zâmbește. Nu uita ăsta e universul ei acum, nu te aștepta vorbiți despre cum ai petrecut tu aseară în club sau ce a mai făcut colega ta de birou.

Dacă ești proaspătul tătic, nu uita tu ești sprijinul ei numărul unu. Are nevoie mai mult decât oricând știe încă sunteți o echipa, o faceți asta împreună oricât de greu va fi.

Știm ți obosit când vii acasă de la serviciu, poate ai avut o zi grea și șeful s-a luat de tine pe nedrept. Indiferent cât de grea ți-a fost ziua, ia-i copilul din brațe. Probabil a mâncat cu bebelușul în brațe, probabil și la baie s-a dus la fel. Elibereaz-o puțin.

Vorbește cu ea tot timpul, incurajeaz-o ți spună cum se simte. Nu subestima puterea depresiei postpartum, asigurăte îți zice dacă se simte nelalocul ei.

Laud-o, spune-i face treaba bună și bebelușul vostru e norocos s-o aibă ca mama. Poate e nesigură, are nevoie audă asta.

Schimbă scutece, oricât de neplăcut este. Copilul e al tău și când face numărul doi.

Faceți cu schimbul noaptea, oferăte stai tu cu bebelușul două nopți pe săptămână de exemplu, mai ales dacă nu e alăptat.

Scoate doar tu copilul la plimbare și oferă-i mamei răgaz se odihnească sau se uite pe pereți dacă așa dorește.

Stai cu bebelușul și trimite-o pe mama la plimbare puțin, permite-i iasă  singură. Are nevoie.

Vorbește cu ea tot timpul, nu uită ești probabil singurul adult pe care îl vede toată ziua. După o zi întreagă cu un bebeluș plângăcios, abia așteaptă vadă și vorbească cu un om în toată firea.

N-o face niciodată se simtă vinovată, chiar dacă nu face lucrurile exact așa cum țiai dori. Nu uita și pentru ea totul e încă nou.

Mergi la cumpărături, ea de cele mai multe ori nu poate.

Întreab-o dacă a avut timp mănânce, gătește-i o banală omletă dacă atât poți.

E important ca întreagă familie -i fie aproape și o sprijine pe proaspăta mămică pentru a-i asigura un start optim în această mare și frumoasă aventură.

Vouă cine v-a fost alături în perioada respectivă?

Sursa foto: www.sheknows.com

 P.S. “Dosar de Mama” e si pe Facebook

4 thoughts on “Cum să ajuți o proaspătă mămică

  1. Nimeni! La mine cam toate au fost pe dos,dar au trecut si ma bucur ca am o bebelusa sanatoasa si frumoasa.

  2. Da, e foarte bun articolul. Ar trebui citit de cat mai multe persoane din preajma unei insarcinate, doar ca….ma tem ca nu vor baga nimic la cap.

  3. E greu, chiar foarte greu la inceput. Dar chiar daca avem ajutor sau nu, chiar si atunci cand ne spunem ca nu mai rezistam inca o noapte nedormita, bebelusii ne zambesc cu gurile alea umede si stirbe, isi agata manutele de degetul nostru si mai gasim putere pentru inca una. Si inca una.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.