Lasă gravida in pace!

belly

În perioada sarcinii, am primit mai multe sfaturi decât în orice altă perioadă din viaţa mea. Dacă o să spui că nu vezi nimic rău în asta, înseamnă că n-ai fost niciodată însărcinată.

O gravidă e într-un roller coaster continuu, acum e veselă şi fără nicio grijă-n lume, acum da apă la şoricei şi e de neconsolat. Desigur că vinovată e năvala de hormoni din organism, însă e bine să ştii că şi tu poţi cauza asemenea reacţii unei femei însărcinate.

Nu uita că trupul ei trece prin modificări majore, că găzduieşte o viaţă nou-nouţă şi că toate astea o copleşesc.

E important să rămână calmă şi optimistă, să transmită doar vibraţii pozitive fătului din pântece. Aşadar nu-i da sfaturi dacă nu ţi le cere şi nu-i pune întrebări incomode!

Nu-i spune niciodată că s-a îngrăşat cam mult şi că o să-i fie greu să dea jos greutatea acumulată. Ştii că de cele mai multe ori n-are control asupra kilogramelor pe care le câştigă în timpul sarcinii? Sunt femei care pun nouă kilograme, sunt altele care pun treizeci. Ai grijă, dacă insişti pe tema asta, s-ar putea să se aşeze pe tine când nu eşti atent/ă.

Nu-i atinge burtica fără să ceri voie. Niciodată! Punct!

N-o întreba de ce naşte la stat/ privat. Sau cum vrea să nască, natural/cezariană? Are de gând să alăpteze sau să-şi hrănească bebeluşul cu formulă?

Fiecare femeie are dreptul să aleagă cum şi unde naşte, fără să dea explicaţii sau să se simtă vinovată legat de deciziile ei. Nu toate femeile pot naşte natural, nu toate vor asta. Şi e în regulă, e absolut în regulă să facă fix cum doresc ele.

E vital ca femeia să între în sala de naşteri împăcată cu decizia pe care o ia, e important să nu se simtă vinovată nicio clipă şi doar să trăiască intensitatea momentului.

N-o speria! Nu-i spune că greul începe după sarcină, că n-o să mai doarmă niciodată, că o să mănânce în picioare şi doar pe fugă, că viată ei s-a terminat şi că toată casa îi va mirosi veşnic a pipi. Nici că nu va mai arăta niciodată ca înainte. V-a descoperi singură în curând ce înseamnă viaţa cu un bebeluş şi momentele frumoase o vor ajuta să treacă peste cele grele.

Nu intra în detalii despre cât de tare doare. Travaliul sau recuperarea după cezariană. S-a informat, a citit şi a văzut toate filmuleţele alea de pe Youtube. E speriată şi fără să pui tu paie pe foc.

Lista poate continuă la nesfârşit, oamenii fac tot timpul remarci neplăcute şi pun întrebări nepotrivite femeilor însărcinate, dar eu mă opresc aici.

Te rog doar să laşi gravidă în pace, nu o mai speria!

Pe tine ce te întrebau oamenii când erai însărcinată? Ce sfaturi prieteneşti primeai?

P.S. “Dosar de Mamă” e şi pe Facebook 🙂

4 comments

  1. Mie-mi spuneau ca sunt ca o floricica si cam atat. Norocul meu ca nu eram inconjurata de mame asa ca nu am avut pe cine sa intreb “te-a durut tare”??

    • Pe mine ma speriau cu perspectiva unei vieti terminate, cu vesnicul „niciodata” nu vei mai face, „niciodata’” n-o sa mai ai timp sa… etc.
      Insa acest „niciodata” e atat de fals. Singurul „niciodata” adevarat in povestea asta este ca niciodata n-ai iubit pe cineva asa cum iti vei iubi bebelusul.

  2. Pe mine m-a înspăimântat soacra mea spunându-mi de dureri.
    Şi de alte complicații şi alte probleme ce pot apărea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.