Bravo, copii!

În vârtejul ăsta care s-a stârnit brusc, ca o furtună de vară, dar care din păcate nu se va sfârși la fel de repede, am admirat de la bun început copiii. Începând cu fiică-mea, căreia i-am explicat de la bun început ce urma să se întâmple.

Am avut tone de emoții când i-am spus nu doar că se închidea grădinița, ci că nu mai avea voie nici să plece de acasă sau să se întâlnească cu alți copii. I-am spus că pe porțile parcului a fost pus lacăt și că va mai alerga pe malul mării doar când așa ceva ne va fi permis din nou, habar n-aveam când. Că nu puteam merge să-l vedem pe bunicu, deoarece e bătrân și nu vrem să-l punem în pericol. Că nu-și poate vedea prietenii decât pe videocall și că nu o să mai facă antrenamente de karate.

Aproape toate rutinele i-au fost interzise și știm cu toții cât de importante sunt acestea pentru copii, cum schimbările majore le tulbură grav ritmul.

Spre surprinderea mea, Iris a reacționat cu o maturitate de necrezut la toată povestea asta. A ascultat cu atenție toate explicațiile noastre, a pus întrebări acolo unde avea nelămuriri și s-a arătat foarte înțelegătoare.

Nu doar ea, ci majoritatea copiilor s-au conformat noilor reguli și s-au adaptat noului stil de viață. Sigur că ne-au pus părul pe moațe și răbdarea la încercare în fiecare zi, însă dintre toți, pe copii îi admir cel mai mult. Deși ei sunt cei mai mici, deși au ore online, deși tot ce făceau în mod obișnuit le-a fost interzis, în ciuda tuturor restricțiilor, copiii ne-au arătat din nou cât sunt de incredibili.

Dincolo de tristețe, urlete, plânsete și tantrumuri, copiii au stat acasă, chiar dacă mai degrabă ar fi alergat prin parc sau pe coridorul școlii, prin locuri de joacă, pe la antrenamente, sau s-ar fi dus la cumpărături. Au fost înțelegători cu părinții când aceștia și-au pierdut răbdarea, și-au văzut bunicii doar prin ecranul telefonului, au luat fiecare zi așa cum a venit ea. Au fost fantastici!

Să nu uităm că și datorită lor, virusul nu s-a răspândit foarte mult, ba îndrăznesc să afirm că stând acasă și respectând regulile, acești copii au salvat vieți!

Bravo, copii, sunteți un exemplu pentru mulți adulți!

Dosar de Mamă e și pe Facebook

Leave a Reply