Exercițiu de imaginație

E 25 noiembrie dimineața, afară e rece, plouă mărunt. Nu-i bai, în casă e cald și bine, îți înfunzi bărbia în halatul plușat și pui de cafea, barem pe asta s-o savurezi în liniște până se trezesc copiii. Ții atentă ceșca de toartă, să nu-ți frigă degetele, te așezi pe canapea și pornești televizorul. Ploaia cade pe acoperișul de tablă, cafeaua miroase îmbietor, restul casei e cufundată în somn, încă. Ai putea zice că e dimineața perfectă.

Ieri ai fost cu copiii la mall, ați văzut Frozen 2, că de când îl așteptau, apoi ați mâncat ceva împreună, tu ai încercat niște blugi la reducere de la H&M, ăștia mici au vrut și la locul de joacă. Nu mergeți des la mall, preferați parcul de obicei, dar ploua ieri și copiii se plictiseau în casă, unde era să-i duci? Că doar a fost duminică.

Sorbi din cafeaua aromată în timp ce butonezi telecomanda. Știri peste tot, ce naiba? Breaking news chiar. Viorica Vasilica Dăncilă e primul președinte femeie din istoria României. Te îneci cu cafeaua ta perfectă, pe care o verși pe halatul tău plușat și călduros, într-o dimineață de luni, pe 25 noiembrie. Dimineață care parcă era perfectă. Cum naiba s-a întâmplat asta? Cum adică, Dăncilă chiar e președintele țării? Hai măi, îți spui, e o glumă proastă, n-are cum. Dar pe măsură ce muți canalele, realitatea te lovește în moalele capului. E pe bune, știrea e aceeași peste tot.

“Aproape de fiecare român”, trâmbița în campanie candidata PSD, absolventă a Universității de Petrol și Gaze, cu nota 9 la examenul de licență, acum președintele României. Ei bine, s-a ținut de cuvânt, va fi alături și de tine, dar și de copiii tăi, pentru următorii cinci ani.

Îți amintești deodată de toate serile în care ai înghețat la proteste, de legile justiției modificate #noapteacahoții, de #colectiv și fețele tuturor celor care au ars, de #10august și jandarmi, de usturimea ochilor. Cafeau s-a răcit, afară încă plouă, iar dimineața asta devine deodată un coșmar.

Prin fața ochilor îți trec imagini groaznice cu infractorii, violatorii, pedofilii și criminalii eliberați în urma #recursulcompensatoriu, ți se strânge stomacul și îți vine să vomiți. Îți amintești de Alexandra și de apelul ei la #112, de sictirul operatorului care n-a mișcat un deget s-o ajute.

Te întrebi iar și iar, cum naiba s-a putut ajunge aici. Îți spun eu cum. Au mai fost și alții să vadă Frozen 2, au mai mâncat și alții la mall și au probat haine la reducere, ieri. Sau au stat acasă pentru ca afară ploua. Sau datorită dezamăgirii produse de Iohannis, au considerat că nu mai merită să voteze. Că dintre cei doi candidați, nu au pe cine alege.

Mai toți s-au bazat pe ceilalți, lasă că iese la vot vecinul, cumnata, brutarul, să meargă alții, oricum n-are cum să iasă Dăncilă președinte, ce ai, ești nebun?

E doar un exercițiu de imaginație, e drept, însă e unul foarte probabil, dacă stăm acasă duminică. Eu merg la vot, părinții mei merg la vot, sora mea votează, prietenii noștri votează. Vă îndemn și pe voi, cu toată seriozitatea, să nu boicotați alegerile, să înțelegem cu toții că duminică votăm președintele care va sta în fruntea țării timp de cinci ani. Ani, fraților, nu săptămâni sau luni.

Vă reamintesc cum în 2016, PSD, a câștigat alegerile parlamentare fix în lipsa prezenței la vot. Știm cu toții ce a urmat după asta.

Nu stați acasă, nu vă bazați pe alții să aleagă pentru voi. Votul este o obligație, un privilegiu, o datorie!

Eu nu vreau să-mi împachetez două perechi de blugi, să-mi iau copiii și să plec din țară. Eu vreau să pun umărul aici, în țară, să aduc schimbarea în bula mea, puțin câte puțin. Numiți-mă naivă, însă eu chiar cred că se poate.

Hai la vot!

Dosar de Mamă e și pe Facebook

Foto: Cotidianul.ro