Gomboți cu prune și o declarație de dragoste

37995796_10156423538249876_5649642531399401472_nGomboții cu prune obișnuiau mi amintească doar de copilărie. Încă reușesc facă asta, însă acum îmi mai aduc aminte și de altceva. Ceva special. Dacă gândesc la gomboții ăștia și închid ochii, văd cu Iris nou născută în brațe, în bucătăria noastră

Mama e și ea acolo, gătește de zor. Eu încă merg cocârjata după cezariană, sunt speriată și nedumerită, uit la copilul din brațele mele șimi dau lacrimile. Cea mai importantă ancoră a mea e mama. Nu-mi spune în cuvinte iubește, nu-i stă în fire, vine din altă generație și nici ei nu i-a zis nimeni. O înțeleg. Nu-mi zice, dar eu știu.

Pentru ea își exprimă dragostea într-un milion de alte feluri. Îmi spune descurc foarte bine cu Iris, vom fi bine, e normal simt nițel pierdută. liniștește și reușește convingă voi fi o mamă bună.

Și declarația de dragoste cea mai mare  e îmi gătește. Orice vreau, oricând vreau, oricât vreau. Iar fix atunci eu vreau gomboți cu prune. Nu știu de ce fix gomboți. Poate pentru vreau și eu simt iar copil. Vreau ca în timp ce eu o îngrijesc pe Iris, altcineva aibă grijă de mine. Măcar un pic. Măcar până regăsesc. Așa mama se apucă imediat de treabă.
37924354_10156423538489876_5970595391500976128_n

Pune la fiert un kilogram de cartofi în coajă , pe care apoi îi răzuiește. Peste ei adaugă aproximativ 250 de grame de făină, 2 ouă, puțină sare, o lingură de ulei și cam 2-3 linguri de zahăr, după care frământă cu pricepere un aluat.

Apoi, mama desface câteva prune în jumătăți și le lasă puțin  la marinat, cu 3-4 linguri de zahăr și scorțișoară după gust.
37919981_10156423538889876_3862694720446660608_n
Cu mâinile ei frumoase, mama face niște guguloaie din aluat, nu înainte de a așeza strategic în mijlocul  fiecăruia câte o jumătate de prună. Guguloaiele astfel formate le pune în apă clocotită și le fierbe aproximativ 20 de minute.
Într-o tigaie, mama prăjește niște pesmet cu puțin ulei. După ce se răceșteamestecă pesmetul cu nițel zahăr și niște vanilie. Ultimul pas e cel în care guguloaiele fierte (ar fi bine fie calde încă) sunt tăvălite în amestecul de pesmet cu zahăr.
37962359_10156423558319876_8924084722666045440_n
Apoi se înfulecă cu poftă. Se adună cu degetul umed firmiturile de pesmet căzute pe farfurie. Sau, rog, așa am făcut eu. Și atunci când simțeam pierdută cu un nou născut în brațe, dar și azi, când Iris are aproape 4 ani și zburdă prin casă ca o căpriță. Iar declarația mamei e tot aceea. Tot fără cuvinte, însă la fel de sinceră.
“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

Leave a Reply