Vânătorii de zmeie – O carte despre prietenie și remușcări

DSC_0742

Am văzut filmul demult, atunci când a apărut și țin minte m-a emoționat teribil. Însă cartea n-am mai avut chef s-o citesc, imaginândumi , nah, dacă tot știu ce se întâmplă, ce rost mai are? Boy, was I wrong!

Am văzut cartea zilele trecute la bibliotecă și am împrumutat-o imediat. Mai ales pentru au trecut ani de zile de când am văzut filmul și nu mai țineam minte decât eroii principali erau doi băieți afgani. În plus, gândul la film îmi stârnea încă niște emoții vagi, fără mi amintesc neapărat detalii din el.

Amir și Hassan sunt cei mai buni prieteni, deși trăiesc într-o societate care nu încurajează prietenia între stăpân și servitor. Cei doi băieți copilăresc unul lângă celălalt și fac totul împreună, de la citit cărți, cățărat în copaci și până la înălțat zmeie. Hassan este servitorul și implicit cel considerat a-i fi inferior lui Amir. El nu merge la școală, așadar nu știe citească, în schimb îl ajută pe Ali, tatăl său, -i servească pe Amir și tatăl acestuia, Baba.

Băieții nutresc o afecțiune specială unul pentru celălalt, Amir ii citește tot timpul povești lui Hassan, și se joacă cu el, însă în același timp, autorul subliniază egoismul și cruzimea cu care stăpânul îl tratează uneori pe servitor. Din motive pe care nu le poate clar identifica, Amir tinde fie adeseori răutăcios cu prietenul lui, mai ales atunci când observă afecțiunea pe care Baba i-o poartă acestuia.

Amir încearcă din greu câștige iubirea, atenția și admirația tatălui sau, însă i se pare nu reușește niciodată. Băiatul simte  în schimb, tatăl lui îl îndrăgește mai mult pe servitor, acest aspect împingându-l comită un act egoist, careulterior îl va urmări pentru tot restul vieții.

Baba și Amir fug din Afganistan în America, iar viața lor se schimbă semnificativ. Trec anii, Amir devine bărbat și se însoară, Baba se îmbolnăvește, viața își continuă firul, însă cei doi îl au tot timpul în gând pe Hassan. Unul cu o puternică remușcare, celălat cu afecțiune profundă.

Nu vreau îți dezvălui mai mult de atât, căci ar fi păcat, dacă încă nu ai citit cartea. Lectura te va plimba prin diferite stări sufletești. La început îl vei urî pe Amir, și-l vei iubi pe Hassan, îl vei admira pe Baba și vei încerca înțelegi de ce fiecare dintre ei acționează așa cum o face. Mai apoi îl vei îndrăgi și pe Amir, poate vei încerca chiar -l ierți și te vei îngrozi când vei citi despre Afganistanul acelor vremuri.

Dacă se termina cu bine, asta voiau toți știe. Dacă cineva m-ar întreba cum se termină povestea lui Hassan, a lui Sohrab și a mea – cu bine sau nu – nu ști ce -i spun.”

Cum, cine e Sohrab? Ăăă, păi cred dacă vrei afli, atunci n-ai de ales, trebuie citești și tu cartea 🙂

“Dosar de Mamă” e și pe Facebook

 

 

Leave a Reply