De proiectul “The Atlas of Beauty” am aflat pe Facebook. Mi-a plăcut imediat ce am văzut acolo, probabil și pentru că mereu m-au fascinat chipurile oamenilor. Apoi, am aflat cu bucurie că fotografa acelor portrete care–mi furau ochii, e româncă. Pe scurt, vă spun că “The Atlas of Beauty” este proiectul româncei Mihaela Noroc, care a pornit în 2013 prin lume, cu misiunea de a fotografia cât mai multe femei și că să le afle poveștile.
Proiectul sărbătorește frumusețea feminină și diversitatea ei. În album găsim portetele a cincisute de femei, care trăiesc în peste cincizeci de țări. Răsfoindu-i paginile, înțelegi foarte ușor că Mihaela încearcă și chiar reușește să transmită că frumusețea vine în pachete foarte diferite, că ea nu este așa cum ne-o arată televizorul sau revistele glossy.
Frumusețea nu stă neapărat în curbe și rotunjimi ale trupului sau în roșul de pe buze. Ea este în simplitate, în naturalețe și autenticitate, în curajul de a te arată lumii așa cum ești tu.
Proiectul a devenit rapid cunoscut în lume, iar de-a lungul timpului Mihaela a apărut în publicații și posturi tv foarte cunoscute, ca: CNN, BBC, The Guardian, TIME, Huffington Post, Business Insider, Forbes, Spiegel, Corriere della Sera.
Cartea asta e pentru mine ca o sărbătoare. În ea nu există frică. E o carte plină de curaj. De curaj feminin. În cartea asta nu există nici vreo urmă de rușine. Femeia din acest album e tânără sau bătrână, albă sau neagră, ciocolatie sau galbenă, roșcată sau brunetă, are pistrui sau sprâncene stufoase, te privește dintre file cu ochi serioși sau cu ochi zâmbitori. Femeia de aici are riduri sau pielea netedă, ea poartă bijuterii sau nu, are pe cap năframă sau părul lăsat liber în vânt.
Femeia dintre pagini are un copil în brațe sau o poșetă pe braț, e singură sau însoțită. Are părul tuns chilug sau dimpotrivă, o pleată bogată. Unghiile frumos îngrijite sau degetele negre de muncă.
Fiecare femeie din carte e unică. În ochii fiecăreia dintre ele se oglindește o lume întreagă. Femei curajoase sau speriate, care lucrează în corporații sau duc caprele la păscut, femei din toate categoriile sociale, femei care trăiesc în metropole aglomerate sau în pustiul unui vârf de munte. Cartea asta e despre diverstate, despre frumusețea care se găsește în diversitate. E despre bucuria de a fi femeie. E o călătorie prin lumea largă.
Am cumpărat-o pentru mine, dar și pentru Iris, pentru ca ea să știe că femeile adevărate nu arată și nici nu trebuie să arate că cele din reviste. Să învete că a fi femeie e cu adevărat special. Că fiecare femeie e frumoasă în felul ei.
O răsfoiește uneori și observ cu bucurie cum se uită minute în șir la câte un portret anume, sau la câte o rochie înflorată. Îmi pare că e o carte care își găsește foarte bine locul în biblioteca ei.
Dacă dorești să afli mai multe despre proiectul “The Atlas of Beauty”, pagina de Facebook e aici, iar cea de Instagram aici. Iar în încheiere îți spun ce zice și Mihaela, anume că ești frumoasă exact așa cum ești tu! 🙂
“Dosar de Mama” e și pe Facebook