Carţile lui Iris (I)

 

H (79)
Ştim cu toţii cât de important este să le citim copiilor. Ştim însă şi de ce?

– Cititul stimulează imaginaţia.
– Aţâţă curiozitatea.
– Citindu-le îi ajutăm să vorbească devreme.
– Dezvoltă vocabularul.
– Este un prilej excelent de conectare între părinte şi copil.
– Bucuria intimităţii pe care o simte copilul în timp ce părintele îi citeşte, îl ajută să dezvolte o atitudine pozitivă vizavi de citit.
– Copilul învaţă despre cauza şi efect.
– Cărţile îl învaţă pe copil despre relaţiile interumane, despre situaţii, despre bine şi rău, despre schimbare.

Nimic nu se compară cu momentul în care trupul ei mic se lipeşte de al meu, când îşi sprijină capul de mine şi freamătă de nerăbdare să deschidem cartea pe care a ales-o. Îşi plimbă degetele pe desenele şi personajele din aceasta, în timp ce-i citesc. Pe unele zăboveşte îndelung, pe altele mai puţin. A format relaţii cu personajele astea despre care citim zilnic. Vorbeşte despre ele tot timpul, sunt parte din viaţa ei.

Pentru că m-aţi întrebat ce mai citim, vă prezint o parte din cărţile lui Iris.

Urmel iese din ou

Pe insula Titiwu, un aisberg aduce un ou de Urmel. Profesorul Habacuc Tibatong (imaginaţi-vă numai puţin cum rosteşte un copil de doi ani numele ăsta 🙂 )şi elevii lui aşteaptă cu nerăbdare să vadă ce va ieşi din ou. Pinguinul Ping cloceşte oul, Purcica îngrijeşte bebeluşul, iar ceilalţi prieteni îl învaţă fiecare în parte câte ceva pe cel mic.
E una din cărţile ei preferate, povestea e haioasă, cartea este foarte colorată şi ilustrată minunat.

Urmel şi Zâna- Purceluş

Când Urmel a mâncat prea multă îngheţată de cocos, Purceluşa îi oferă ceai de muşeţel ca să îi aline durerea de burtică. Dar Urmel nu vrea ceaiul, aşa că Purcica îi spune povestea despre Urmel cavaler şi Zâna-Purceluş, ca să îl convingă.
Iris e tare încântată de aventurile lui Urmel, însă cel mai tare o îndrăgeşte pe Purcica 🙂

De ce vă certaţi, Matei?

O poveste despre prietenie şi despre puterea de a ierta. Matei şi Edi se ceartă din cauza barajului şi a bărcuţei pe care le-au construit. Însă descoperă repede că fără prieteni e destul de greu, iar joaca nu e la fel de distractivă.

Matei o iubeşte pe mami

După ce mama se supără pe el pentru că a întârziat la masă, Matei se hotărăşte să-i facă un cadou deosebit.

Ajutor, Matei! O fantomă!

Când sora mai mică a lui Matei se sperie de o fantomă văzută la fereastră, iepuraşul are o idee inedită ca să o liniştească.

Ursuleţul Benny şi Răţuşca Mac

O carte despre prietenie, foarte fain ilustrată şi colorată. Despre munca de echipă şi cum e să dai o mâna de ajutor cuiva aflat la ananghie. Printre favorite.

Gândăceii săritori

Când Pedro îşi pierde ghetuţele, Bulinuţă buburuza şi prietenii ei, îi sar în ajutor.

Voi rămâne cu tine mereu

O carte deosebită, care abordează într-un mod delicat subiectul pierderii unei persoane dragi, sau plecarea puiului din cuib, în funcţie de interpretarea proprie.

Animale in lume

Nu e o carte de poveşti, însă include câteva catrene amuzante despre animale. Iris le ştie pe de rost, eu citesc începutul, ea rosteşte restul. E cartonată şi foarte fain colorată.

Uimitorul corp uman

Cartea face parte din colecţia “Micii exploratori”, editura Gama. O carte cu clapete despre funcţionarea corpului uman. Foarte utilă.

Lumea animalelor

Tot din colecţia “Micii exploratori”, o carte cu clapete, în care copiii găsesc informaţii interesante despre lumea animalelor.

Surpriza Prinţesei Ida

Prinţesa Ida şi Filu, puiul de bufniţă, pleacă împreună să caute un cadou deosebit pentru rege şi regină. În drumul lor întâlnesc persoane şi vietăţi care au nevoie de ajutor.

Ghici ce trebuie să zici. Politeţea pentru pici.

Este o carte educativă, care îi învaţă pe cei mici formulele de politeţe.

Noapte bună, ursule hoinar!

Ursul trezeşte toată pădurea, încercând să vadă o stea căzătoare.

Poveşti de fraţii Grimm

O colecţie minunată din povestile fratilor Grimm. Am cumpărat cartea de curând, Iris tocmai o descoperă.

Mami, mă vei mai iubi dacă?

Dacă n-o aveţi, v-o recomand din suflet. Cartea ne vorbeşte despre dragostea necondiţionată pe care un părinte o poartă propriului copil. Ursuleţul Martin îi pune mamei diferite întrebări, îngrijorat fiind că ea nu l-ar mai iubi la un moment dat. Mama îi da răspunsuri pline de dragoste şi îl asigură delicat de iubirea ei veşnică.

Bulgăraş de primăvară

Pentru că Ariciul doarme în timpul iernii şi nu ştie cum arată aceasta, îl roagă pe Iepuraş să-i păstreze şi lui puţină. O poveste simpatică tare.

Cadou de ziua ta

Pentru că nu ştiu când e ziua lor, Ariciul şi Iepuraşul, hotărăsc să şi le sărbătorească împreună mâine. Amândoi caută să-i facă celuilat, cadoul perfect.

Ce-ţi aduci aminte

Aceiaşi Arici şi Iepuraş, joacă împreună jocul după care mereu se ceartă. O poveste drăguţă despre prietenia celor doi. După cum se vede, Iris are trei cărţi din colecţie, cei doi eroi sunt printre preferaţii ei.

Te iubesc, orice culoare ai avea!

Girafa Gigi îşi doreşte foarte tare o surioară sau un frate, însă atunci când chiar devine soră mai mare, lucrurile nu sunt aşa cum îşi imagina ea.

Minunata pălărie a lui Millie

Când Millie vrea să îşi cumpere o  pălărie dar nu are bani s-o facă, trebuie doar să îşi folosească imaginaţia ca să aibă ce îşi doreşte. Iris o iubeşte pe Millie.

Voi reveni cu o nouă selecţie din cărţile lui Iris. Între timp, spuneţi-ne, voi ce le citiţi copiilor?

“Dosar de Mamă” e si pe Facebook

One thought on “Carţile lui Iris (I)

  1. Pingback: Carţile lui Iris III - Dosar de Mamă

Leave a Reply