Şi emoţiile părinţilor sunt importante

a (22)

În rolul de părinţi facem tot ce ne stă în puteri pentru a răspunde nevoilor copiilor noştri. Uneori reuşim, alteori nu prea. Însă ne străduim cât putem de mult. Poate chiar până în punctul în care uităm că şi noi avem nevoile noastre. Iar dacă nu uităm, tindem să le ignorăm de multe ori.

Însă descoperim curând că nu putem funcţiona pe termen lung în felul ăsta. Nu putem răspunde corect nevoilor emoţionale ale copiilor, dacă nu avem în primul rând grijă de ale noastre. Iar ignorarea nevoilor emoţionale ale părintelui poate genera consecinţe negative.
Pentru a deveni un părinte cât mai bun, este esenţial să ai grijă de tine. E important să te hrăneşti corespunzător, să ieşi la aer şi să iei pauze, să dormi, să ai ajutor acolo unde este posibil, însă nu trebuie să uiţi nici de universul tău interior.

Auzim şi citim peste tot că pentru a avea un copil fericit, e nevoie ca mama să fie fericită. Stabilă emoţional. De acord! În calitatea de mamă, de-a lungul unei zile, treci printr-un rollercoaster de emoţii, pozitive şi negative deopotrivă. Poţi să simţi iubire şi bucurie, mândrie şi apreciere pentru tot ce ai la începutul zilei, ca spre finalul ei să te simţi neapreciată, stresată, agasată chiar.

E important să ne înţelegem emoţiile şi să le acceptăm aşa cum vin ele. Nu suntem chiar super eroi deşi de multe ori se spune asta despre mame şi nici nu ar trebui să încercăm să fim. Emoţiile sunt fireşti, chiar dacă ele ne surprind şi nu sunt pozitive mereu.

Experienţa emoţională a părintelui trebuie să fie înţeleasă şi exprimată, deoarece o influenţează direct pe cea a copilului şi îl ajută să înveţe despre propria sa reglare emoţională. De aceea e fundamental să înţelegem ce anume ne generează emoţiile şi cum acestea ne afectează comportamentul. Însă ca să facem asta, eu cred că e important să fim sinceri cu noi înşine, să ne acceptăm şi uneori să ne iertăm.

Şi mai apoi să lucrăm la ele, singuri sau cu ajutor. Să lucrăm la ele înseamnă de multe ori să vorbim despre ele, despre emoţiile noastre. E nevoie de un ascultător inteligent şi care să nu judece. Poate fi cineva din familie, soţul, o soră, mama sau o prietenă. Sau uneori poate fi terapia. Inteligenţa emoţională poate fi îmbunătăţită la orice vârstă, e necesar doar să fim disponibili să ne-o cultivăm.

Aşadar, îngrijindu-te de emoţiile tale îi faci un cadou nepreţuit copilului tău. Noi suntem persoanele care au cea mai mare influenţă în viaţa copiilor noştri, stă în puterea noastră să-i auzim şi mai apoi să-i învăţăm cum să navigheze în siguranţă, în acest complex labirint emoţional.

banner

La data de 13 mai 2017, la RIN GRAND Hotel din București, vor avea loc conferinţele susţinute de Laura Markham. Găsiţi mai multe detalii aici.

“Dosar de Mamă” e şi pe Facebook

13 thoughts on “Şi emoţiile părinţilor sunt importante

  1. Cat de frumos ai spus! Si eu sunt de parere ca atunci cand mama este fericita…toata familia este fericita! Si abia astept conferinta din 13 mai sa aflu cat mai multe despre emotiile noastre!

    Like

  2. Pentru a fi un parinte bun, emotiile tale sunt in primul rand importante. Altfel nu le vei putea gestiona pe ale copilului, clar. Eu sunt acum intr-un proces de autocunoastere si imprietenire cu emotiile mele, care imi ghideaza de multe ori reactiile. Descopar lucruri fantastice (si dureroase uneori) si devin mai buna in fiecare zi

    Like

  3. Asa este. Trebuie sa-ti incarci bateriile pentru a fi capabil sa dai mai departe. Fiecare moment liber il folosesc pentru mine, sa ma bucur si eu putin, sa ma simt si eu putin femeie/iubita. Altfel, intr-o zi ajungi sa-ti descarci frustrarile, nemultumirea asupra celorlalti si sa ceri sa-ti fie rasplatit “sacrificiul”.

    Like

  4. am avut surpriza să găsesc una din cărțile ei la sora mea în bibliotecă. Era țiplă. Am împrumutat-o…este foarte mișto scrisă cu exemple practice. Este de bun simț. Nici nu auzisem de tipa asta, dar îmi place conceptul ei de ahaparenting.com foarte tare!

    Like

  5. Eu am ajuns la concluzia ca emotiile sunt puse intr-un ciur de care clatina fiecare generatie. Cu cat scapam de mai multa tarata, cu atat le vom da ciurul mai curat copiilor nostri. Copii, care il vor lua, il vor clatina, si il vor da mai departe copiilor lor. Norocul nostru, spre deosebire de parintii nostri, este ca avem acces la foarte multa informatie de calitate superioara. Fie ea cu plata sau gratuita.

    Like

Leave a Reply