Când copilul meu s-a înecat cu mâncare

choking-cautions-Jan07-istock

Iris mănâncă singură de multă vreme, cu mâinile sau cu linguriţa, nimerind uneori gura, alteori podeaua. O ajut atunci când mănâncă supă, pentru nu prea reuşeşte ajungă cu lingura plină până la gură.
Fructele i le dau întregi sau jumătăţi, iar acolo unde sunt sâmburi îi elimin. Chiar dacă se murdăreşte foarte tare şi e necesar curăţ serios după fiecare masă, prefer se descurce singură pentru o ajută şi cucerească independenţa.

În timpul ultimei răceli uşoare, a avut muci. Pe care oricât am îndemnat-o, n-am reuşit s-o învăţ sau s-o conving -i sufle, aşadar am apelat din nou la batista bebeluşului care a făcut-o plângă de mi-a sfâşiat sufletul în bucăţele mici. Totuşi, bănuiesc nici batista aia nu scoate tot pentru încă avea muci şi uneori se îneca uşor cu ei, nimic de speriat însă. Aşa am continuat la recomandarea pediatrului îi pun ser fiziologic în nas, aşteptând -i înghită şi apoi -i elimine.

În ziua despre care vreau va povestesc, tocam legume pentru ciorbă. Ea, tropa tropa pe lângă mine, cu mâinile întinse, cerea i se dea. A ronţăit o bucată de ardei, apoi bucăţele de morcov tocate. Toate bune şi frumoase, n-am observant nicio modificare în comportamentul ei decât după jumătate de oră când îşi servea salata tacticos cu mâinile.
A început tuşească uşor, însă nu m-am îngrijorat în primă fază. Mai tuşise în zilele alea cu răceală din cauza mucilor cu care se îneca, aşa n-am reacţionat. Însă deodată a început plângă tare, aparent fără motiv. După care imediat a început tuşească iar, de data asta mai violent, ca apoi încerce vomite, fără reuşească.

Am înţeles imediat se îneacă şi val vârtej am luat-o din scaun. Tusea era însoţită de un hârâit, copila era înspăimântată neînţelegând ce i se întâmplă şi se agăţa de mine cu braţele ce acum păreau nişte gheare mici. Am început -i aplic lovituri pe spate, încercând s-o ajut elimine obstrucţia, însă Iris se înroşise şi culoarea ameninţa devină purpurie. Se oprea din tuşit doar pentru a urla, uitânduse la mine cu o privire înfiorătoare. Era foarte speriată şi tusea ei suna tot mai urât şi mai violent, timpul se dilatse şi parcă totul se petrecea în reluare.

Încercam rămân calmă şi căutam cu disperare în cotloanele minţii ce trebuie fac în asemenea situaţie. Înţelegeam perfect în casă suntem doar noi două şi eu sunt singura persoană care o poate ajuta. La începutul diversificării citisem şi informasem legat de procedurile folosite atunci când un copil se îneacă. Şi bine am făcut.
M-am aşezat în spatele ei, am încojurat-o cu braţele, pumnul stâng l-am poziţionat sub stern cu degetul mare în sus, l-am cuprins cu palma dreapta şi am apăsat, împingând în sus. Am aplicat manevra de vreo trei ori până când Iris a eliminat spre surprinderea mea nu salata, ci morcovi şi o tonă de muci.

Obrajii îi reveneau la culoarea normală, insă ochii îi erau umflaţi şi brăzdaţi de vinişoare roşii de la efortul depus. Era speriată peste măsură şi încă multă vreme nu s-a lăsat dată jos din braţe.

Am sunat de îndată medicul întreb dacă mai e nevoie o duc la urgenţă însă acesta m-a liniştit spunândumi am reacţionat excelent dacă obstrucţia a fost eliminată, copila respiră normal şi nu se aude wheezing, atunci e în regulă.
Abia după ce am văzut-o se joacă de parcă nu fusese în pericol cu puţină vreme înainte, am izbucnit în plâns. Şi-am tot plâns până nu mi-a mai fost frică.

Urmăriţi clipul de mai jos şi învăţaţi cum reacţionaţi în situaţia în care copilul se îneacă. Paza bună trece primejdia rea!

“Dosar de Mama” e şi pe Facebook
Sursa foto aici

4 thoughts on “Când copilul meu s-a înecat cu mâncare

  1. :(((( Si eu am patit-o de cateva ori cu cel mic…stiu cum e…nu am incercat niciodata metoda ta, doar lovituri pe spate ca in videoclipul postat de tine si, de vreo doua ori, l-am scuturat de picioare, caci nu-si revenea… Ultima oara cand am patit-o, aveam montat un holter de tensiune; stii cat am avut tensiunea cand s-a intamplat?!? 19.9… Sanatate multa si sa nu mai aveti parte de asa ceva, e groaznic sa stii ca viata lui e in mainile tale si nu ai expertiza necesara si doar cateva secunde la dispozitie…

    Like

Leave a Reply