Mama rea şi mucii

113

Am dus-o la pediatru de îndată ce a făcut muci şi a tuşit uşor. Nu-mi place să aştept să văd cum evoluează, nu ştiu să fiu calmă atunci când se îmbolnăveşte, mă înverzesc dacă tuşeşte puţin, chiar şi când în urma unui consult se adevereşte că are doar muci şi că în condiţii propice îşi revine în câteva zile.

Aşa că după ce medicul a stabilit că e doar o mucoasă, s-a uitat adânc în ochii mei şi mi-a comunicat serios: “Ştiţi că trebuie să-i curăţaţi nasul, nu-i aşa?”
Ştiam, cum să nu ştiu, însă după experienţă cu Roseola Infantum când a urlat ca o mică soprana de fiecare dată când am folosit batista bebeluşului, am rămas amândouă cu sechele şi mi-am dorit în secret să nu mai fiu nevoită vreodată să-i aplic procedura, chiar dacă în sinea mea ştiam că “winter is coming”.

No bun, am pregătit batista, nu cea conectată la aspirator că şi-aşa se sperie de zgomotul pe care îl face iar eu îmi şi imaginez cum ar putea acţiona pe nasul unui copil mic, un  aspirator care poate ridica lejer un covor. Aşa că o folosim pe cea care necesită ca un adult să tragă cu gura de la un capăt al furtunaşului în timp ce dispozitivul e introdus uşor în nara copilului (mucii rămân în dispozitiv, promit solemn)

Ştiu, sună rău, când am citit instrucţiunile de folosire, m-a luat cu leşin. Să fac ce? Să-i trag eu mucii cu gura? Pff, păi eu când văd un copil care nu-i al meu, cu muci la nas, fac stânga împrejur şi dispar în doi timpi şi trei mişcări. Nu-s mare fan nici la propriul copil recunosc, ce să fac..
Aşa că prima dată când am folosit batista, M a fost deschizător de drumuri, eu doar am supravegheat jumate leşinată şi am încercat să liniştesc găluşca. Dar cum M nu e mereu acasă, mai şi munceşte, iar mucii n-au ţinut cont de faptul asta, n-am avut de ales şi am folosit-o.

Între timp m-am specializat, duc procedura la capăt de una singură, nu mai e nevoie să o ţină cineva pe Iris în timp ce îi desfund nasul. Nu ştiu dacă ea rămâne cu traume după o răceală şi câteva aspirări de muci, eu însă sigur. De îndată ce vede dispozitivul, începe să urle. Zdravăn, nu aşa, puţină smiorcăiala, numai bine că să-mi tremure mâna de frică să n-o rănesc (deşi ştiu clar că procedura nu e dureroasă).

Nu e cale să o îmbunez vorbindu-i, mângâind-o sau cântându-i, se sperie şi urlă, mă împinge cu mâinile şi picioarele, are o expresie de suprindere că am imobilizat-o şi o privire care mă roagă să încetez. Fiecare sesiune de scos muci mă stoarce bine bine şi da cu mine de toţi pereţii, şi de fiecare dată jur că n-o mai fac din nou. Până vine seară şi Iris se îneacă cu muci sau nu reuşeşte să doarmă şi atunci o luăm de la capăt.

Am incercat şi treaba cu ceapa tăiată la capul copilei în timp ce doarme, însa nu funcţionează atunci când răceala e deja instalată.
Voi cum faceţi, aveţi o soluţie mai simplă?

“Dosar de Mama” e şi pe Facebook

Sursa foto: www.rantchic.com

9 thoughts on “Mama rea şi mucii

  1. Apa de mare apoi batista bebelusului, norocul nostru ca Sofia e deja maricica( 2 ani si 7 luni) si isi tine de ceva vreme singura “mufa” la nas! A noastra fetita a urlat la “pipeta aia manuala, de la chicco” si am crezut ca la asta cu aspirator o sa moara de plans, chici ce?! A ras si a acceptat-o …. asta da noroc, nu ?!

    Like

  2. Buna,eu ii administrez baietelului meu siropurile de rigoare,dar seara ii pu cate o felie (rotunda) de ceapa pe talpi apoi sosetele si timp de vreo saptamana ii dau cu aroma de ceapa in camera-o tai in 2 , o curat de coaja si o pun cat mai aproape de capul lui-in fiecare seara cate o alta ceapa…nu pot sa spun ca scapa de raceala de la ceapa dar contribuie mult la fluidizarea secretiilor nazale,mai ales ca al meu are si polipi si are nasul mai mult infundat..ce pot sa spun? Sanatate multa va dorim! :*

    Like

    • Am incercat si eu povestea cu ceapa, si de vreo doua ori chiar a functionat. Insa atunci cand e racita cobza, cred ca n-ar functiona nici un kilogram de ceapa la capul ei :))
      Sanatate si voua! 🙂

      Like

  3. Sa vezi ce ma stoarce pe mine sa ii tin sa le faca antibiotic injectabil, la 8 ore! Si ei sa urle si sa strige ” mamaaaa” . Horror! Cu mucii am rezolvat cu niste picaturi, Grip Stop, dar bineinteles tot dupa ce scoti mucii, dar intr o zi se vede rezultatul. Multa sanatate!

    Like

    • Oh doamne, nici nu vreau sa-mi imaginez 😦
      I-au fost prescrise si ei picaturile respective, cred ca incepe sa se goleasca sacul cu muci.
      Sper sa treceti cat mai repede de antibiotic. Sanatate!

      Like

  4. Si eu folosesc tot batista bebelusului, varianta manuala. Sau bucala 🙂 Experienta a inceput ca la tine, cu urlete, daaaar speranta exista. Acum fetita mea are 2 ani si putin si sta de buna voie, dar doar daca tragem intai mucii tuturor papusilor/ bebelusilor de jucarie din casa. Incearca asa, e adevarat ca poate dura jumătate de ora pana ii vine ei randul, dar macar sunt sanse sa colaboreze si sa o amuze procedura.

    Like

  5. Vai, ce bine a prins articolul asta! Fetita mea Mara are 1 an si 8 luni, si o raceala zdravana a prins-o. Fiind obisnuita cu ea bine, fara muci, fara nas infundat, fara nimic rau, am constatat ca poate trece o noapte fara s ainchid un ochi si sa nu imi pese ca sunt obosita. Trecand la subiect, am folosit pt prima data batista bebelusului direct cu aspiratorul. Nu e asa rau, plange putin dupa care aplaudam si facem Bravoo si parca se simte mandra de ce a facut. Sper sa treaca repede, cel putin ei, pt ca acum am luat si eu raceala…

    Like

Leave a Reply