Roseola infantum sau cum am invatat sa-mi ascult instinctul

Thermometer-iconA debutat cu o raceala usoara, ceva muci si cateva nopti deranjate de faptul ca nu reusea sa respire. Cand in somn a si tusit, am fugit cu ea la medic. Aici, dupa ce a tipat la fiecare incercare de a fi consultata, pana a bagat-o pe doamna doctor in sperieti, diagnosticul a fost de rinofaringita. Adica putina buba la gat si la nas, fara complicatii, care cu cateva picaturi, curatat nas si multa iubire, trece in cateva zile.

Insa, dupa doua nopti, Iris facea febra, 38,5. Ca sa nu sar din prima cu antitermic, i-am pus sosete umede, am dezbracat-o pana la scutec, am deschis larg fereastra, pana a scazut febra. Dupa care iar a urcat. Si tot asa timp de 4 nopti si 3 zile. Febra urca si scadea dupa bunul ei plac, la orice ora din zi si din noapte. Incercam sa o tin sub control cu impachetari, bai caldute si lasand-o pe Iris cat mai dezbracata, sau interveneam cu antitermic atunci cand urca la 39.

Era o situatie foarte frustranta, pentru ca nu intelegeam de ce face febra. Copilul fusese vazut de pediatru, care stabilise ca in afara de nas infundat si gatul usor iritat, nu avea nimic. Iris era cand energica, chiar si cu febra, cand moale si atunci vroia doar in bratele mele, unde-si lasa capul pe pieptul meu si apoi nu era chip s-o mai dau jos de-acolo.

Familia a stabilit ca febra e probabil provocata de eruptia maselelor, mai ales ca simptomele racelii disparusera, iar gingia ii era usor inflamata. Zilele cu febra am tot auzit ca exagerez si ca toti copiii fac febra cand le ies dintii, sa stau linistita, o sa treaca imediat ce iese maseaua, nu-i motiv mare de ingrijorare.

Dar parca febra era prea mare, dura de prea multe zile si instinctul imi spunea ca nu eruptia dentara imi infierbanta asa rau pruncul.

.Am banuit ca fie are infectie urinara, fie urmeaza vreo boala a copilariei, febra anuntand totusi ceva. M incerca si el sa ma linisteasca amintindu-mi de gingia inflamata, punand si el febra pe seama dintilor. Eu insistam in continuare ca e altceva.

Doua kilograme s-au evaporat de pe soldurile mele, in cele trei zile de febra. Noaptea, ca sa nu ratez vreun puseu si sa o verific, imi setam alarma la fiecare douazeci de minute. A fost primul episod atat de lung, si mi-a dat emotii mari pe care cu greu am reusit sa le gestionez.

Cand febra a incetat, a aparut si eruptia pe piele, bubite micute, abia vizibile, la inceput pe fata, apoi pe restul corpului. Roseola infantum sau “a sasea boala”. Cadou de ziua ei, la aniversarea primului an de viata, ne-am dus la pediatru dupa ce am taiat tortul.

Am invatat din episodul asta, sa ma bazez pe instinctul meu si pe viitor sa am incredere in ce-mi transmite. Cred ca noi mamele, dezvoltam un simt aparte cand vine vorba de copiii nostri, stim instinctiv ce au si ce avem noi de facut in situatii de criza, fara sa fi invatat asta de undeva.

Am fost sechestrate la domiciliu trei zile, Iris fiind contagioasa. De maine insa, avem liber la plimbat in parc. Speram sa nu ploua!

Credit foto: http://www.iconarchive.com

“Dosar de Mama” e si pe Facebook
https://www.facebook.com/Dosar-de-Mama-579769225497577/?ref=hl

2 thoughts on “Roseola infantum sau cum am invatat sa-mi ascult instinctul

Leave a Reply