Cum sa ajuti o proaspata mamica

mom-with-newborn-red

Asadar prietena ta cea mai buna, sora, cumnata sau sotia tocmai a nascut. Felicitari!

Pun pariu ca abia astepti sa mergi in vizita, sa-l iei pe bebe in brate, sa stati la o cafea si sa-ti povesteasca totul despre nastere. Glumesc!

Daca nu esti sotul sau o ruda apropiata, nici sa nu te gandesti la o vizita. Poate ca lauza e o persoana draguta si nu vrea sa-ti raneasca sentimentele spunandu-ti sa mai ai rabdare, dar crede-ma, nu te vrea acolo. Abia a ajuns acasa cu un bebelus, sentimentul de responsabilitate fata de nou nascut e coplesitor, oboseala acumulata dupa nastere si travaliu sau poate recuperarea dupa cezariana nu fac din ea tocmai gazda perfecta.

Poti totusi s-o suni. Poti s-o intrebi cum se simte ea. Dupa nastere oamenii tind sa uite de mama si se intereseaza doar de bebelus. Intreab-o daca o poti ajuta cu ceva si pune-te la dispozitia ei in cazul in care ar avea nevoie de tine.

Nu veni in vizita daca tu sau cineva din familia ta e racit.

Cand vii in vizita, spala-te pe maini inainte sa tii in brate bebelusul.

Daca are si alti copii, ofera-te sa stai cu ei o dupa-amaiaza.

Gateste-i! Nu pot sa insist destul pe partea asta. O proaspata mamica ce nu are ajutor de la bunici sau bona, face foamea de multe ori. Pentru ca intre alaptat sau muls cu pompa, adormit copil in brate, sterilizat biberoane, etc, pur si simplu nu gaseste timp sa manance. Gateste-i mai multe portii si congeleaza-le. Te asigur ca va aprecia.

Ajut-o cu menajul, n-are timp nici de asta. E important ca atunci cand bebelusul doarme, sa se odihneasca si ea. De multe ori insa, atunci va face menajul pentru ca nu are timp altcandva, asa ca orice ajutor va fi binevenit.

Ascult-o, incurajeaz-o sa vorbeasca chiar daca te-ai plictisit sa auzi cate scutece a murdarit ala micu si cat de dulce e cand zambeste. Nu uita ca asta e universul ei acum, nu te astepta sa vorbiti despre cum ai petrecut tu aseara in club sau ce a mai facut colega ta de birou.

Daca esti proaspatul tatic, nu uita ca tu esti sprijinul ei numarul unu. Are nevoie mai mult decat oricand sa stie ca inca sunteti o echipa, ca o sa faceti asta impreuna oricat de greu va fi.

Stim ca esti obosit cand vii acasa de la serviciu, ca poate ai avut o zi grea si seful s-a luat de tine pe nedrept. Indiferent cat de grea ti-a fost ziua, ia-i copilul din brate. Probabil ca a mancat cu bebelusul in brate, probabil ca si la baie s-a dus la fel. Elibereaz-o putin.

Vorbeste cu ea tot timpul, incurajeaz-o sa-ti spuna cum se simte. Nu subestima puterea depresiei postpartum, asigura-te ca iti zice daca se simte nelalocul ei.

Laud-o, spune-i ca face treaba buna si ca bebelusul vostru e norocos s-o aiba ca mama. Poate ca e nesigura, are nevoie sa auda asta.

Schimba scutece, oricat de neplacut este. Copilul e al tau si cand face numarul doi.

Faceti cu schimbul noaptea, ofera-te sa stai tu cu bebelusul doua nopti pe saptamana de exemplu, mai ales daca nu e alaptat.

Scoate doar tu copilul la plimbare si ofera-i mamei ragaz sa se odihneasca sau sa se uite pe pereti daca asa doreste.

Stai cu bebelusul si trimite-o pe mama la plimbare putin, permite-i sa iasa putin singura. Are nevoie.

Vorbeste cu ea tot timpul, nu uita ca esti probabil singurul adult pe care il vede toata ziua. Dupa o zi intreaga cu un bebelus plangacios, abia asteapta sa vada si sa vorbeasca cu un om in toata firea.

N-o face niciodata sa se simta vinovata, chiar daca nu face lucrurile exact asa cum ti-ai dori. Nu uita ca si pentru ea totul e inca nou.

Mergi la cumparaturi, ea de cele mai multe ori nu poate.

Intreab-o daca a avut timp sa manance, gateste-i o banala omleta daca atat poti.

E important ca intreaga familie sa-i fie aproape si sa o sprijine pe proaspata mamica pentru a-i asigura un start optim in aceasta mare si frumoasa aventura.

Voua cine v-a fost alaturi in perioada respectiva?

Sursa foto: www.sheknows.com

 P.S. “Dosar de Mama” e si pe Facebook

4 thoughts on “Cum sa ajuti o proaspata mamica

  1. E greu, chiar foarte greu la inceput. Dar chiar daca avem ajutor sau nu, chiar si atunci cand ne spunem ca nu mai rezistam inca o noapte nedormita, bebelusii ne zambesc cu gurile alea umede si stirbe, isi agata manutele de degetul nostru si mai gasim putere pentru inca una. Si inca una.

    Like

Leave a Reply